Na hlavný obsah

Srbsko neuzná výsledky ruských referend na Ukrajine

Krajina má s Kyjevom dobré vzťahy

Srbsko neuzná výsledky ruských referend na Ukrajine
Na ilustračnej snímke prezident Srbska Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Srbsko neuzná výsledky referend, ktoré sa konali v štyroch ukrajinských regiónoch. Podľa agentúry Reuters to v stredu (28. 9.) povedal srbský prezident Aleksandar Vučič. Krajina podľa jeho slov výsledky neuzná, pretože sa riadi medzinárodným právom, Chartou OSN a rezolúciami OSN.

Srbsko opakovane odmietlo podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu aj na pôde OSN s tým, že plne rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny. Prezident Vučič podotkol, že krajina chráni svoju územnú celistvosť a je v ich záujme chrániť územnú celistvosť iných medzinárodne uznaných krajín.

Kremeľ podporuje Belehrad v jeho pokračujúcom odmietaní uznať nezávislosť Kosova, bývalej provincie južného Srbska obývanej prevažne etnickými Albáncami. Moskva v minulosti dodávala Srbsku aj zbrane.

Ukrajina tiež odmieta uznať nezávislosť Kosova, pripomína Reuters.

Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin vystúpi v piatok (30. 9.) v parlamente s prejavom o referendách. Podľa predsedníčky hornej komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkovej by zákonodarcovia mohli o anexii rokovať 4. októbra.

Srbsko, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii, je závislé od dodávok zemného plynu z Ruska a odmietlo sa pripojiť k západným sankciám proti Moskve, ktoré na Rusko krajiny uvalili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet