Na hlavný obsah

Srílanský exprezident Rádžapakša sa vrátil z exilu do vlasti

V exile bol 52 dní.

Srílanský exprezident Rádžapakša sa vrátil z exilu do vlasti
Bývalý srílanský prezident Gótábaja Rádžapakša (uprostred) pred letiskom v thajskom Bangkoku. Foto: TASR/AP

Bývalý srílanský prezident Gótábaja Rádžapakša sa v piatok (2. 9.) vrátil do svojej vlasti po tom, ako strávil sedem týždňov na úteku. Dohnali ho k nemu masové protesty, ktoré spôsobila bezprecedentná hospodárska kríza.

Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa hlavného srílanského medzinárodného letiska ležiaceho severne od metropoly Kolombo.

Rádžapakšu podľa citovaného zdroja privítala po prílete, okrem iného aj kvetinovým vencom, skupina ministrov a ďalších politikov.

Ukrýval sa v Thajsku

Exprezident utiekol zo Srí Lanky 13. júla po tom, ako neozbrojený dav demonštrantov zaútočil a prenikol do jeho rezidencie. K tomuto došlo v dôsledku masívnych protestov, v rámci ktorých demonštranti prezidenta obviňovali z bezprecedentnej hospodárskej krízy a žiadali jeho odstúpenie.

Najskôr zamieril na Maldivy a následne do Singapuru, odkiaľ podal demisiu. Neskôr strávil niekoľko týždňov v Thajsku. Teraz priletel tento 73-ročný exprezident do vlasti komerčným letom – z Bangkoku cez Singapur – a zavŕšil tak svoj 52-dňový dobrovoľný exil.

„Žil v thajskom hoteli v podstate ako väzeň a veľmi sa chcel vrátiť,“ povedal AFP nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ. Bývalého prezidenta má po návrate chrániť nová bezpečnostná jednotka zložená z príslušníkov armády i polície. Telesnú stráž, vozidlo i bývanie zaručuje bývalým prezidentom vrátane Rádžapakšu srílanská ústava, dodala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet