Na hlavný obsah

Štát chce zastropovať ceny elektriny pre domácnosti na 61 eur za megawatthodinu

Plyn zdražie napriek opatreniam.

Štát chce zastropovať ceny elektriny pre domácnosti na 61 eur za megawatthodinu
Na snímke v popredí štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva predstavilo návrhy na riešenie energetickej krízy. Štát chce zastropovať ceny elektriny pre slovenské domácnosti na úrovni 61, 21 eur za megawatthodinu (MWh).

Zároveň očakáva, že vďaka avizovaným opatreniam stúpnu ceny plynu počas budúceho roka pre domácnosti len o 30 až 40 %. Na trhoch pritom cena plynu stúpla o 10 až 15-násobne. Informoval štátny tajomník rezortu Karol Galek.

Nižšie ceny plynu chce štát dosiahnuť tak, že zmieša lacnejší plyn zo zásobníkov s drahším plynom, ktorý je momentálne k dispozícii. „Bez toho, aby sa museli zmeniť zmluvy, dodávatelia poskytnú tento lacnejší plyn domácnostiam,“ povedal Galek po rokovaní vlády.

Koaliční partneri návrhy označujú za nedostatočné

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) kritizoval opatrenia rezortu hospodárstva a označil ich za nedostatočné. „Stopercentný nárast cien elektriny a 55-percentný nárast cien plynu je neakceptovateľný,“ povedal.

Negatívne hodnotí aj to, že zariadenia sociálnych služieb, školy a nemocnice nie sú zahrnuté do kompenzácií elektriny.

Vláda bude o aktuálnej situácii v energetike rokovať aj v pondelok (5. 9.). Premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že je potrebné znížiť nárast cien energií alebo ich kompenzovať.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) odhadol, že domácnosti na budúci rok zaplatia za elektrinu viac o 1,5 miliardy eur. Kritizuje, že rezort hospodárstva chce, aby sa dohoda o nízkej cene elektriny týkala iba 85 % spotreby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko