Na hlavný obsah

Štát prispeje na rekonštrukciu starších rodinných domov

Dokopy na projekt vláda vyčlenila 500 miliónov eur.

Od 15. októbra sa budú môcť majitelia starších rodinných domov uchádzať o peniaze na rekonštrukciu z plánu obnovy. Dokopy na projekt vláda vyčlenila 500 miliónov eur. Peniaze poskytnú vo viacerých výzvach. V súčasnosti sa spúšťajú dve výzvy, každá s objemom peňazí vo výške 15 miliónov eur.

Cieľom je dosiahnuť minimálnu úsporu spotreby energií na úrovni 30 %. „Na prvom mieste ide o zateplenie, výmenu okien, výmenu dverí, zateplenie strechy a potom prichádzajú ďalšie benefity,“ konkretizoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Jedna výzva bude otvorená všetkým záujemcom, tým preplatia maximálne 60 % nákladov na rekonštrukciu. Druhých 15 miliónov eur je určených pre sociálne znevýhodnené rodiny s viac ako 4 deťmi do 18 rokov, alebo s dieťaťom s ťažkým zdravotným postihnutím. Týmto rodinám preplatia až 95 % nákladov na rekonštrukciu, maximálne vo výške 18 000 eur.

Presné podmienky zverejnili na stránke www.obnovdom.sk. O príspevok na rekonštrukciu môžu žiadať majitelia domov, ktoré postavili pred rokom 2013.

„Som rád, že práve v čase, kedy Slovensko prechádza energetickou krízou a rastú ceny, prichádzame s konkrétnou pomocou z plánu obnovy,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Cieľom je zvýšiť efektivitu, čiže znížiť spotrebu, a tým pádom znížiť náklady, dodal.

Budaj odhadol, že sa takto za 4 roky podarí zrekonštruovať celkovo 30 000 rodinných domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko