Na hlavný obsah

Štátne financie sú podľa Matoviča v dobrom stave, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť nesúhlasí

Premiér návrh rozpočtu ešte nevidel.

Vláda musí do parlamentu predložiť návrh rozpočtu do 15. októbra. Kým podľa Igora Matoviča sú verejné financie v dobrom stave, odhady Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sú skeptickejšie.

Koalícia zároveň nemá dostatok hlasov, aby sama dokázala zákon roka schváliť.

Nie, ešte som ho (návrh rozpočtu) nevidel, pretože ho teraz nepotrebujem vidieť. Momentálne rokovania prebiehajú na úrovni ministerstiev, štátnych tajomníkov a ministrov. Takže ku mne sa dostane až potom, keď sa toto prerokuje,“ hovorí predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Po odchode SaS do opozície nemá vláda zabezpečenú podporu väčšiny poslancov v parlamente. Bývalá koaličná strana chce o možnej podpore ešte rokovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť má však iný názor. V roku 2019 dosiahol deficit verejných financií hodnotu 1, 33 percenta HDP. V tomto roku to podľa Rady bude viac ako dvojnásobok.

„Podľa nášho odhadu budeme mať deficit 3, 5 percenta HDP, čo je asi 3, 7 miliardy eur,“ vysvetľuje člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Na to aby sa verejné financie ozdravili, by vláda musela nájsť úsporu vo výške viac ako 5 miliárd eur.

V budúcom roku očakáva Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, že deficit ešte porastie. Dôvodom sú zhoršujúce sa vyhliadky na hospodársky rast, keďže ekonomika je zasiahnutá energetickou krízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko