Na hlavný obsah

Štáty EÚ schválili päťmiliardovú pôžičku pre Ukrajinu

Prvé peniaze by mohla dostať v októbri.

Štáty EÚ schválili päťmiliardovú pôžičku pre Ukrajinu
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie v utorok (20. 9.) formálne schválili poskytnutie pôžičky päť miliárd eur Ukrajine, a to na bežný chod štátu ochromeného ruskou inváziou. Oznámila to Rada EÚ. Na pomoci, ktorá Ukrajine pokryje prevádzkové výdavky zhruba na mesiac, sa únijní ministri financií zhodli minulý týždeň na neformálnej schôdzke v Prahe.

Schválená podpora nadväzuje na samit Únie z konca mája, kde lídri dali zelenú balíku finančnej podpory v objeme deväť miliárd eur. Pre spory o spôsob ručenia z neho však EÚ zatiaľ uvoľnila len jednu miliardu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v lete kritizoval európsky blok za prieťahy.

„Plníme svoje sľuby a pomôžeme zabezpečiť, aby ukrajinský štát a jeho kľúčová infraštruktúra mohli naďalej fungovať, napriek ruskej útočnej vojne,“ vyhlásil v utorok za české predsedníctvo EÚ minister financií Zbyněk Stanjura.

Dodal, že na ďalších zasadnutiach bude s kolegami tlačiť na schválenie zvyšných troch miliárd eur zo spomínaného balíka. Únijné štáty sa však podľa neho najprv musia zhodnúť na pomere grantov a úverov v zvyšnej sume.

Európska komisia chce schválenú podporu uvoľniť v malom počte splátok. Peniaze si podobne ako v predchádzajúcich podobných prípadoch požičajú na finančných trhoch a záruky poskytnú jednotlivé štáty EÚ a únijný rozpočet. Ukrajina by prvé peniaze mohla dostať v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet