Na hlavný obsah

Stovky ľudí v Austrálii protestovali proti monarchii

Žiadali odlúčenie krajiny od imperiálnej koruny.

Stovky ľudí v Austrálii protestovali proti monarchii
Dav ľudí v Austrálii protestujúcich proti britskej monarchii. Foto: RTVS

Stovky ľudí protestovali proti britskej kráľovskej rodine. A to v Sydney, Melbourne a Canberre. Žiadali okamžité referendum a odlúčenie krajiny od imperiálnej koruny.

Aktivisti upozornili, že Briti už od príchodu do Austrálie pred viac ako 200 rokmi začali utláčať domorodé obyvateľstvo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aktivisti si na pálenie únijnej vlajky vybrali deň, kedy sa v austrálskom parlamente konala spomienková slávnosť na zosnulú kráľovnú Alžbetu II. Vo viacerých veľkých mestách kričali heslá ako „Zrušte monarchiu“ a „Zvrhnite kráľa“.

„Prišla som podporiť nielen pôvodných obyvateľov tejto krajiny, ale ľudí na celom svete, ktorí trpeli stovky rokov počas imperiálnej nadvlády Veľkej Británie,“ povedala jedna z protestujúcich.

Hoci súčasný premiér Anthony Albanese sľúbil obyvateľom Austrálie referendum o republike, z úcty k zosnulej panovníčke ho nateraz odložil. Obyvatelia krajiny ho za to označili za podporovateľa kolonializmu.

Republikáni nielen v Austrálii, ale aj v samotnom Spojenom kráľovstve cítia nárast politickej sily. Tvrdia, že tlak budú stupňovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet