Na hlavný obsah

Strana SaS by hlasovala za odvolanie Matoviča

Návrh by však musel predložiť niekto iný.

Strana SaS by hlasovala za odvolanie Matoviča
Na fotografii minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS). Foto: RTVS

Za odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) by strana SaS zahlasovala v prípade, že by tento návrh predložil niekto iný. Vyhlásil to minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) v utorok (6. 9.) v diskusnej relácii RTVS Na tému.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval na druhej strane Sulíka vyzval k zahlasovaniu za zmenu Ústavy SR a vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). „Zahlasujeme za odvolanie Igora Matoviča, pretože je to človek, ktorý spôsobuje dlhodobo veľkú väčšinu problémov vo vláde. Ak to ako návrh príde, budeme hlasovať za. Čo sa týka Romana Mikulca, zdržíme sa.

Liberáli majú výhrady k práci Mikulca. Avizoval možné detailnejšie otázky k rôznym nákupom a obstarávaniam. Podstatnejšie však pre nich je, že minister kryje chrbát policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, pod ktorým je NAKA a ďalší vyšetrovatelia, ktorí sa venujú aj prípadom „napáchaných aj za vlády Roberta Fica.“

Čo sa týka Ústavy SR, to teraz odpovedať neviem,“ dodal Sulík. Myslí si však, že občan by mal mať možnosť zmeny aj uprostred volebného obdobia v prípade, ak nebude spokojný s činnosťou vlády, ku ktorej sa zaviazala. Konečné rozhodnutie k ústave je však na dohode 21 poslancov SaS.

Nebudú súhlasiť automaticky so všetkým

Vysvetlil, že keď prídu dôležité hlasovania najmä s medzinárodným dosahom, napríklad vstup Švédska a Fínska do NATO, budú jednoznačne za. Súhlasné stanovisko budú mať tiež pri energetických zákonoch, ktoré strana sama predložila. „Pri ostatných veciach za nami musia prísť vyjednávať,“ uviedol.

„Nebude to tak, že s čímkoľvek príde vláda, a je to z Programového vyhlásenia vlády, tak za to budeme automaticky hlasovať,“ vysvetlil. Pripomenul, že SaS je jednotná a bude hlasovať za dobré veci. To isté však očakáva aj od koalície.

Za štátny rozpočet SaS pravdepodobne nezahlasuje. Sulík pripomenul, že v ňom budú premietnuté aj balíčky Igora Matoviča a ďalšie výdavky, s ktorými SaS nesúhlasí.

Čo sa týka spolupráce v parlamente uviedol, že pre nich sú absolútne neprijateľní fašisti a neočakávajú s nimi žiadne vzťahy. Strany Hlas-SD a Smer-SD berú ako opozíciu, aj keď ich „veľa nespája“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko