Na hlavný obsah

Súd potvrdil štvormiliardovú pokutu pre Google

Len ju mierne znížil.

Súd potvrdil štvormiliardovú pokutu pre Google
Žena kráča okolo loga Google na výstave China International Import v Šanghaji. Foto: TASR/AP

Všeobecný súd Európskej únie v stredu (14. 9.) do veľkej miery potvrdil vysokú pokutu pre spoločnosť Google.

Európska komisia (EK) dala v roku 2018 internetovému gigantovi pokutu viac ako štyri miliardy eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu prostredníctvom operačného systému Android na potlačenie konkurencie.

Súd pritom pôvodnú pokutu pre Google vo výške 4,34 miliardy eur znížil na 4,125 miliardy.

Vo svojom pôvodnom rozhodnutí Komisia uviedla, že praktiky spoločnosti Google obmedzujú hospodársku súťaž a znižujú možnosti výberu pre spotrebiteľov.

Stanovila, že praktiky spoločnosti Google porušujú pravidlá EÚ tým, že od výrobcov smartfónov vyžadovali, aby si vzali balík aplikácií Google, ak vôbec nejaké chceli. Tiež im bránila predávať zariadenia s upravenými verziami systému Android.

Balík obsahoval 11 aplikácií vrátane Youtube, Máp a Gmailu. AP pripomína, že regulačné orgány sa však zamerali na tri, ktoré mali najväčší podiel na trhu. A to vyhľadávač Google, prehliadač Chrome a obchod Play pre sťahovanie aplikácií spoločnosti.

„Sme sklamaní, že súd nezrušil rozhodnutie v plnom rozsahu. Sme presvedčení, že operačný systém Android priniesol používateľom viac možností voľby, nie menej. Android ekosystém podporuje tisícky úspešných firiem v Európe, ako aj po celom svete,“ uviedla v reakcii Alžběta Houzarová, komunikačná riaditeľka Googlu pre Českú republiku a Slovensko. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet