Na hlavný obsah

Súd s Dušanom Kováčikom bude pokračovať v novembri

Exprokurátor mal podľa obžaloby prijať úplatok 50 000 eur.

Súd s Dušanom Kováčikom bude pokračovať v novembri
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Výsluchom kľúčového svedka, exriaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, pokračoval v piatok (9. 9.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a podnikateľom Petrom Koščom, ktorý je na úteku.

Exprokurátor mal podľa obžaloby prijať úplatok 50 000 eur od Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach vyšetrovaných Národnou kriminálnou agentúrou. Dušan Kováčik tvrdí, že je nevinný.

Podľa svedka k odovzdaniu a prijatiu úplatku došlo v roku 2016 v nemocničnej zasadačke, na stretnutí, na ktorom bol on, Dušan Kováčik, Peter Košč a vtedajší šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik.

„Peter K. mi podal do ruky knihu a povedal, nech si ju prelistujem. Mala prvé strany, ale následne som videl, že obsahuje bankovky v nominálnej hodnote 500 eur. Boli uložené vo výreze vnútra knihy. Peter K. mi povedal, aby som ju dal Dušanovi K. Odovzdal som mu ju a povedal, od koho je, aby si ju prečítal“. Vypovedal Bernard Slobodník s tým, že nemal z toho žiadny benefit.

Na detaily knihy si nepamätal

Ako dodal, v tejto veci je sám obvinený. Jeho prípad vylúčili na samostatné konanie. Svedok pri výsluchu nevedel Kováčikovmu obhajcovi odpovedať na otázky týkajúce sa knihy.

Nepamätal si jej farbu, názov, v akom bola jazyku a ani ďalšie detaily. Pamätal si však, že Kováčikovi povedal, že v knihe je 50 000 eur, čo vedel od Petra Košča. S obžalovaným vraj v tom čase mali korektné vzťahy.

Podľa Kováčikovho obhajcu svedok vyrozprával absurdný príbeh bez vnútornej logiky. „Skutok je vymyslený. Obžaloba absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení,“ konštatoval obhajca Erik Magál.

Voči Petrovi Koná sa koná ako voči ušlému. Výsluch Bernarda Slobodníka bude pokračovať v novembri, kedy by mal vypovedať aj niekdajší námestník riaditeľa SIS Boris Beňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko