Na hlavný obsah

Sudca zamietol Trumpovu žalobu na Clintonovú

Týkala sa ovplyvňovania volieb v roku 2016.

Sudca zamietol Trumpovu žalobu na Clintonovú
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Floridský sudca v piatok (9. 9.) zamietol žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na jeho súperku v prezidentských voľbách v roku 2016 Hillary Clintonovú. Podľa Trumpovej žaloby sa vtedy demokrati snažili voľby zmanipulovať spájaním jeho kampane s Ruskom.

Sudca Donald Middlebrooks podľa dnešnej správy agentúry Reuters dospel k názoru, že ide o Trumpovu snahu vybavovať si politické účty, čo nepatrí pred súd.

Middlebrooks vo štvrtok (8. 9.) večer rozhodol, že žaloba si nevyžaduje „nápravu právneho pochybenia“. A súd „nie je patričné fórum“ na to, aby riešilo Trumpove sťažnosti. „Snaží sa získať pozornosť pre dvestrostranové vyhlásenie o svojich sťažnostiach na svojich protivníkov,“ uviedol sudca k svojmu rozhodnutiu.

Trump v marcovej žalobe na Clintonovú tvrdí, že sa žalovaná strana spikla a vytvorila príbeh o Trumpovom spolčení sa s cudzou krajinou. Požadoval odškodnenie za právne náklady a sprievodné výdavky vo výške 24 miliónov dolárov (takmer 24 000 eur).

Podľa Middlebrooksa podal Trump žalobu veľmi neskoro a nepreukázal, že bol poškodený akýmkoľvek podvodom.

Trumpovi ani Clintonovej zástupcovia sa k rozhodnutiu súdu nevyjadrili. Na väčšinu výrokov žalovanej strany sa podľa sudcu vzťahuje ochrana vyplývajúca z prvého dodatku ústavy. Ten okrem iného zaručuje právo na slobodu slova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet