Na hlavný obsah

Sulík: Hirman dostane riešenia energetickej krízy na striebornom podnose

Riešenia sa týkajú troch oblastí – elektriny, plynu a tepla.

Sulík: Hirman dostane riešenia energetickej krízy na striebornom podnose
Predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Nový minister hospodárstva Karel Hirman dostane riešenia energetickej krízy „na striebornom podnose“. V piatok (16. 9.) to povedal bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Riešenia sa týkajú troch oblastí – elektriny, plynu a tepla.

Tie sa v takzvanej cestovnej mape ďalej delia na pomoc pre domácnosti, podniky a aj pre verejnú správu, respektíve všetkým. Opatrenia, ktoré SaS plánuje navrhnúť, majú mať vplyv na cenu energií od budúceho roka, aby sa neudiali žiadne „cenové šoky“.

Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka, Slovensko má dostatok plynu v zásobníkoch, do konca vykurovacej sezóny, čiže do marca 2023, toto obdobie zvládne.

Pripomína, že s elektrinou je to náročnejšie, keďže Slovensko funguje na vnútornom trhu s elektrinou.

Ministerstvo hospodárstva tak silno tlačilo, aby malo Slovensko čo najviac vlastných zdrojov elektriny. Išlo o podporu obnoviteľných zdrojov či dokončenie 3. bloku v Mochovciach.

Sulík informoval, že schôdzu parlamentu v utorok (20. 9.) otvoria. Tvrdí, že SaS nemá v záujme parlament dlhodobo blokovať. Budú hlasovať za dva energetické zákony a podporia aj skrátené legislatívne konanie, ak sa na tom vláda dohodne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko