Na hlavný obsah

Sulík: Kto tvrdí, že zabezpečí stabilné ceny energií, zavádza

Na ich výpočet chýba dôležitý ukazovateľ.

Sulík: Kto tvrdí, že zabezpečí stabilné ceny energií, zavádza
Na snímke minister hospodárstva v demisii Richard Sulík. Foto: TASR

Kto bude tvrdiť, že na budúci rok zabezpečí ľubovoľné množstvá energií za stabilné ceny, zavádza. Povedal po stredajšom (7. 9.) rokovaní vlády odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Cena sa totiž nedá vypočítať, pretože chýba dôležitý ukazovateľ. Ide o tarifu za systémové služby, s ktorou musí prísť spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Tá na Slovensku vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a spadá pod ministerstvo financií.

Keďže SEPS tarifu za systémové služby zatiaľ nepredstavila, koncová cena elektriny pre domácnosti na rok 2023 sa nedá vypočítať, vysvetlil Sulík.

Tabuľka s opatreniami

Médiám tiež predstavil tabuľku s návrhmi opatrení na to, aby boli ceny energií čo najnižšie. Sú rozdelené do troch kategórií.

Prvými sú opatrenia, ktoré už rezort hospodárstva zrealizoval. Druhé sú návrhy, ktoré rezort hospodárstva pripravil a podľa Sulíka im stačí len dotiahnuť „koncovku“.

„Niektoré opatrenia nedokážeme presadiť sami,“ povedal. Ako príklad uviedol zníženie DPH na teplo z centrálneho vykurovania.

V tomto prípade je tiež otázne, či nebude mať nové vedenie odlišnú predstavu, ako bojovať s energetickou krízou, dodal. Kto bude jeho náhradníkom na poste ministra hospodárstva, zatiaľ nevie. Priznal však, že vhodným adeptom by mohol byť energetický analytik a odborník Karel Hirman.

Treťou skupinou sú opatrenia, ktoré nie je možné zrealizovať bez toho, aby rezort financií neuvoľnil zdroje zo štátneho rozpočtu. Ide napríklad o kompenzácie pre podnikateľov. „Sú to veci mimo kompetencií ministerstva hospodárstva,“ dodal Sulík.

Európska komisia zatiaľ nedovolila tieto kompenzácie vyplácať z nevyčerpaných eurofondov. Rezort hospodárstva to chce opätovne navrhnúť na piatkovom (9. 9.) európskom samite k energetickej kríze. Slovensko na ňom bude zastupovať štátny tajomník rezortu Karol Galek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika