Na hlavný obsah

Švédska premiérka Anderssonová uznala porážku a oznámila demisiu

Víťazný blok štyroch pravicových strán dostane príležitosť zostaviť vládu.

Švédska premiérka Anderssonová uznala porážku a oznámila demisiu
Na snímke sprava švédska premiérka a líderka Švédskej sociálnodemokratickej strany robotníckej (SAP) Magdalena Anderssonová. Foto: profimedia.sk

Švédska sociálnodemokratická premiérka Magdaléna Anderssonová v stredu (14. 9.) uznala porážku v nedeľňajších (11. 9.) parlamentných voľbách a oznámila svoju demisiu. Víťazný blok štyroch pravicových strán, vrátane nacionalisticky populistických Švédskych demokratov, dostane podľa agentúry Reuters ako prvý príležitosť zostaviť novú vládu.

Ešte zostáva zrátať niekoľko málo hlasov, ale Anderssonová, ktorá sa vlani stala prvou ženou na čele švédskej vlády, povedala, že výsledky ukazujú víťazstvo pravicového bloku. „Preto zajtra (vo štvrtok – 15. 9.) požiadam predsedu parlamentu o uvoľnenie z funkcie,“ povedala Anderssonová novinárom na tlačovej konferencii. Podľa nej je dôležité, aby Švédsko malo novú vládu čo najskôr.

Doteraz opozičný pravicový blok okrem Švédskych demokratov zahŕňa aj Umiernenú stranu, Liberálov a Kresťanskodemokratickú stranu. Po voľbách sa zdalo, že zvíťazí iba o jeden mandát, ale podľa posledných volebných výsledkov obsadí 176 kresiel v 349-člennom parlamente, zatiaľ čo ľavica obsadí 173 miest. Výsledky by mali byť oficiálne potvrdené do víkendu.

Výsledky volieb znamenajú pre Švédsko prelom, pretože vplyv na vládnu politiku pravdepodobne budú mať protiimigrační Švédski demokrati, s ktorými v minulosti všetky hlavné strany odmietali spolupracovať. Strana, ktorá sa do parlamentu po prvý raz dostala v roku 2010, získala podľa všetkého 20,6 percenta hlasov. Umiernená strana si pripísala zisk 19,1 percenta.

Predseda Švédskych demokratov Jimmie Akesson vyhlásil víťazstvo pravicovej aliancie a ubezpečil, že jeho strana bude „konštruktívnou a vedúcou silou“ pri práci na obnovení bezpečnosti vo Švédsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet