Na hlavný obsah

Švédsko povolilo predaj zbraní do Turecka, ktoré tým podmieňovalo jeho vstup do NATO

Turecko má ďalšie podmienky.

Švédsko povolilo predaj zbraní do Turecka, ktoré tým podmieňovalo jeho vstup do NATO
Na snímke švédska vlajka. Foto: Pixabay

Švédske úrady obnovili vydávanie licencií na predaj zbraní do Turecka. Informovala o tom v piatok (30. 9.) agentúra Reuters.

Zrušenie zbraňového embarga zavedeného v roku 2019 bolo medzi podmienkami, ktoré Ankara stanovila pre svoj súhlas so vstupom škandinávskej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Turecko Švédsku tiež vyčíta, že mu nevydalo členov kurdských organizácií a ďalších skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Kurdská otázka

Švédsky Inšpektorát pre strategické produkty oznámil, že v treťom štvrťroku obnovil vydávanie licencií na predaj zbraní do Turecka. Neuviedol ale, kto o licenciu zažiadal a aké zbrane chcel vyviezť.

Turecko od Švédska a Fínska tiež chce, aby tvrdšie postupovali voči organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Ide o Stranu kurdských pracujúcich (PKK), rôzne kurdské milície, ale tiež o priaznivcov klerika Fethullaha Gülena, ktorí podľa tureckých úradov stoja za neúspešným pokusom o vojenský prevrat z roku 2016.

Turecko vyčíta Švédsku a Fínsku, že mu nechcú vydať členov týchto organizácií. Fínske a švédske úrady zamietli množstvo žiadostí o extradíciu do Turecka.

Predstavitelia švédskej vlády už skôr zdôraznili, že o vydaní do zahraničia rozhodujú nezávislé súdy. Extradícia je potom vylúčená u ľudí, ktorí majú švédske občianstvo.

Vstup Švédska a Fínska do NATO musia schváliť parlamenty všetkých súčasných členov. Podľa informácií NATO tak stále neurobili Maďarsko a Turecko.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že žiadosť o ratifikáciu do parlamentu nepošle, ak Švédsko a Fínsko nevyhovie všetkým požiadavkám Ankary.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet