Na hlavný obsah

Svet podľa Guterresa prestáva fungovať

Tvrdí, že štáty nie sú pripravené riešiť problémy.

Svet podľa Guterresa prestáva fungovať
Na snímke generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

V New Yorku sa v utorok (20. 9.) začala všeobecná rozprava 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Svetoví politici sa stretávajú prvýkrát osobne od začiatku pandémie koronavírusu.

Generálny tajomník OSN António Guterres v otváracom prejave povedal, že sa národy ocitli v globálnej situácii nefungovania a nie sú pripravené alebo ochotné riešiť problémy, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a osud planéty.

Guterres poukázal na vojnu na Ukrajine, pribúdajúce konflikty na celom svete, na klimatickú zmenu, ťažkú finančnú situáciu rozvojových krajín a na neúspešný pokrok v plnení programov OSN týkajúcich sa zmiernenia chudoby alebo zlepšenia školstva.

„Náš svet je v nebezpečenstve, je ochromený. Pracujme spoločne ako svetová koalícia, ako zjednotené národy,“ apeloval Guterres na poslucháčov. Podľa neho je stále nádej a jedinou cestou, ako napredovať, je spolupráca a dialóg.

„Žiadna veľmoc alebo skupina nemôžu rozhodovať o tom, čo sa má urobiť,“ povedal.

Treba zachrániť planétu

Podľa neho je hlavnou úlohou nielen zachrániť planétu, ktorá „je doslova v plameňoch“, ale vyrovnať sa stále prítomným koronavírusom. Najmä rozvojovým krajinám sa podľa neho nedostávajú financie na to, aby sa vyrovnali s krízou, akú „nezažili po generácie“.

Trpí školstvo, zdravotníctvo a sú ohrozené práva žien. Hovorca OSN Stéphane Dujarric vopred povedal, že Guterres nebude v prejave nič prikrášľovať, ale zároveň ponúkne dôvody na uchovanie nádeje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet