Na hlavný obsah

Taiwanským prielivom preplávali bojové lode USA a Kanady

Ide vraj o rutinnú záležitosť.

Taiwanským prielivom preplávali bojové lode USA a Kanady
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Taiwanským prielivom preplávali dve bojové lode amerického a kanadského námorníctva. Informovala o tom v stredu (21.9.) stanica CNN. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo americký prezident Joe Biden vyhlásil, že by USA mohli vojensky brániť Taiwan v prípade „bezprecedentného útoku“ zo strany Číny.

Preplávanie oboch lodí označil Washington za „rutinné“. Čína uviedla, že plavidlá monitorovala a varovala.

Americký raketový krížnik USS Higgins preplával spoločne s kanadskou fregatou HMCS Vancouver Taiwanským prielivom v utorok (20.9.). Podľa hovorcu amerického námorníctva Marka Langforda manéver svedčí o záväzku Spojených štátov a spojencov udržať slobodný indo-pacifický priestor.

Samotný pohyb lodí označilo námorníctvo za rutinné. Lode preplávali koridorom, ktorý sa nachádza mimo výsostných vôd pobrežných štátov.

Čína lode monitorovala

Čína uviedla, že lode monitorovala a varovala. Čínske ozbrojené sily podľa Pekingu sú vo vysokom stupni pohotovosti a sú pevne odhodlané „odraziť všetky hrozby a provokácie“.

Hovorca vlády v Pekingu tiež vyhlásil, že Čína vyvinie čo najväčšiu snahu, aby dosiahla mierové zjednotenie s Taiwanom. Peking má stále rovnaké odhodlanie brániť svoje územie, dodal hovorca

Plávanie lodí monitoroval aj Taiwan, podľa ktorého však situácia zostala v normále.

Manéver oboch lodí sa stal po tom, ako americký prezident Biden v nedeľňajšom (18. 9.) rozhovore so stanicou CBS uviedol, že by americkí vojaci bránili Taiwan v prípade „bezprecedentného útoku“ zo strany Číny.

To podľa stanice CNN prilialo ďalší olej do ohňa v napätých vzťahoch medzi Washingtonom a Pekingom. Čína totiž prudko reagovala na augustovú návštevu na Taiwane predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a v reakcii na to usporiadala rozsiahle námorné a letecké cvičenie pri taiwanských vodách.

Biden v rozhovore znovu vykročil z rámca dlhodobo prezentovaného amerického postoja k Taiwanu, podotkla agentúra Reuters. Washington udržiava oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taiwanom prerušil v roku 1979.

S Taiwanom majú ale Spojené štáty neoficiálne styky. Biden v najnovšom rozhovore pritom zopakoval, že USA nepodporujú taiwanskú nezávislosť a uznávajú politiku jednej Číny.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet