Na hlavný obsah

Taliani zobrali osud do svojich rúk, gratulujú pravicoví lídri Meloniovej

Francúzsko zas bude pozorne sledovať dodržiavanie ľudských práv.

Taliani zobrali osud do svojich rúk, gratulujú pravicoví lídri Meloniovej
Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI). Foto: TASR/AP

Lídri európskej pravice blahoželajú Giorgii Meloniovej a jej strane Bratia Talianska (FdI) k víťazstvu v talianskych parlamentných voľbách. Taliansko si vybralo vlasteneckú vládu, napísala v pondelok (26. 9.),ráno líderka francúzskeho Národného združenia Marine Le Penová.

Meloniová dostala gratuláciu aj od poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Naopak predstavitelia ľavice poukazujú na neofašistické korene víťaza talianskych volieb, uviedla agentúra ANSA.

„Taliansky ľud sa rozhodol zobrať do svojich rúk vlastný osud zvolením vlády vlastencov a zástancov národnej zvrchovanosti,“ uviedla krajne pravicová politička Le Penová. Podľa jej straníckeho kolegu Jordana Bardellu Taliani dali „lekciu pokory“ Európskej komisii a Bruselu.

Na twitteri Meloniovej zablahoželal poľský premiér Morawiecki. Jeho strana Právo a spravodlivosť (Pis) je súčasťou Strany európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorej Meloniová predsedá.

„V týchto ťažkých časoch potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým priateľov, ktorí zdieľajú víziu a spoločný postup voči výzvam v Európe,“ uviedol poradca maďarského premiéra Balázs Orbán.

Svoje gratulácie Meloniovej aj Lige Mattea Salviniho zaslali krajne pravicové strany, napríklad Alternatíva pre Nemecko či španielske hnutie Vox.

Borneová výsledok komentovať nechcela

Výsledok talianskych volieb nechcela v pondelok ráno komentovať francúzska premiérka Elisabeth Borneová.

„Spoločne s predsedníčkou Európskej komisie (Ursulou von der Leyenovou) budeme pozorne sledovať, aby všetci dodržiavali hodnoty založené na ľudských právach, na vzájomnom rešpekte, a to najmä dodržiavanie práva na potrat,“ uviedla šéfka francúzskej vlády.

„Dúfame, že nová talianska vláda potvrdí pozitívnu a pragmatickú politiku voči Číne,“ uviedla čínska diplomacia.

Výrazne kritickejší sú k vývoju v Taliansku niektorí predstavitelia ľavice. „S víťazstvom Meloniovej sa pred našimi bránami usadil neofašizmus,“ uviedla francúzska europoslankyňa Manon Aubryová zo strany Francúzska nepodrobená (LFI).

„Nachádzame sa v okamihu neistoty a v momentoch neistoty vždy posilňujú populizmy. A tiež vždy končí rovnakým spôsobom – katastrofou,“ povedal k talianskym voľbám španielsky minister zahraničia José Manuel Albarés zo socialistickej strany.

Španielska ministerka práce z ľavicového zoskupenia Unidas Podemos Yolanda Díazová označila výsledky talianskych volieb za „veľmi smutné a znepokojujúce“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet