Na hlavný obsah

Tisícky ľudí demonštrovali v Nemecku za otvorenie plynovodu Nord Stream

A za cenovo prijateľné energie.

Tisícky ľudí demonštrovali v Nemecku za otvorenie plynovodu Nord Stream
Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1. Foto: TASR/AP

Viac ako 3 000 ľudí v nedeľu (25. 9.) demonštrovalo v obci Lubmin blízko severonemeckého Greifswaldu za cenovo prijateľné energie a za otvorenie plynovodu Nord Stream.

Ten vybudovali za účelom priamej prepravy ruského plynu do Nemecka. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Organizátori podľa médií požadujú tiež zrušenie protiruských sankcií.

Manifestácia s názvom „Aby mala naša vlasť budúcnosť – otvoríte konečne Nord Stream 2“ sa odohrala bez incidentov, oznámil policajný hovorca. Minulú nedeľu (18. 9.) sa na podobnom proteste zišlo asi 2 000 ľudí.

Nord Stream vedie z Ruska po dne Baltského mora, pričom Lubmin je miestom, kde potrubie prechádza na nemeckú pevninu. Nemecká vláda odmietla uviesť dokončený plynovod Nord Stream 2 do prevádzky kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

Viac ako desať rokov fungujúcim paralelným plynovodom Nord Stream 1 v súčasnosti Rusko neposiela žiadny plyn, zastavenie jeho prepravy zdôvodňuje technickými problémami.

Nemecká vláda považuje toto zdôvodnenie za zámienku a tvrdí, že Moskva prerušila dodávky plynu v snahe vyvolať pred začiatkom vykurovacej sezóny nedostatok tejto suroviny v Európe.

Obmedzenie dodávok plynu z Ruska do EÚ prispelo k prudkému rastu cien tejto energetickej suroviny do zatiaľ nevídaných výšok. Protiruské sankcie uvalila EÚ v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet