Na hlavný obsah

Tretiu etapu Okolo Slovenska najlepšie zvládol Holanďan Koen Bouwman

Etapa merala 210 kilometrov.

Tretiu etapu Okolo Slovenska najlepšie zvládol Holanďan Koen Bouwman
Na snímke holandský cyklista Koen Bouwman, ktorý sa raduje z triumfu v tretej etape pretekov Okolo Slovenska. Foto: Ján Melicher / Okolo Slovenska

Holandský cyklista Koen Bouwman vyhral piatkovú 3. etapu 66. ročníka pretekov Okolo Slovenska.

Jazdec tímu Jumbo-Visma triumfoval na 210 kilometrov dlhej trati z Detvy do Spišskej Novej Vsi pred Talianom Lucom Colnaghim (Bardiani) a krajanom Roelom Van Sintmaartensdijkom (VolkerWessels). Žltý dres celkového lídra si udržal Čech Josef Černý, ktorý skončil na štvrtom mieste.

Horské prémie viedli k pokusom o únik

Na cyklistov čakalo v najdlhšej tohtoročnej etape sedem horských prémií. Pokus o prvý útok prišiel ešte pred úvodnou rýchlostnou prémiou v Hriňovej. Tá patrila lídrovi bodovacej súťaže Ethanovi Vernonovi, pričom domáci Matúš Štoček dostal krátko po štarte defekt.

Následne prišlo prvé stúpanie na Detviansku Hutu a hlavný balík sa začal zmenšovať. Horskú prémiu získal takisto líder vrchárskej súťaže Lorenzo Fortunato.

V prvej časti balíka prišlo k ďalším pokusom o únik, úspešný bol však až ten pri výstupe na vrch Nad sedlom Chorepa, keď sa odtrhlo 15 pretekárov. Horskú prémiu získal Diego Rosa a hlavný balík v klesaní pohltil vedúcu skupinu.

V Hnúšti si pripísal najviac bodov do šprintérskej súťaže Begličan Mauri Vansevenant. Pri výstupe na Sedlo Brezina sa utrhlo 13 cyklistov vrátane Lukáša Kubiša.

Prémiu ukoristil Adam Stachowiak, ďalšiu v Sedle Hrádok získal Diego Pablo Sevilla. Slovák začal pri tomto výstupe odpadávať, dvakrát sa dostal späť, no pri výstupe na Dobšinský Kopec zaostal už natrvalo. Aj túto prémiu získal Sevilla.

Najlepším Slovákom bol Líška

Hlavný balík dobehol oklieštený únik 58 kilometrov pred cieľom a nasledoval výstup do Sedla Grajnár, čo bola najvyššie položená vrchársku prémia. Ukoristil ju Fortunato.

Pred príjazdom do Spišskej Novej Vsi sa museli pretekári popasovať s dažďom. Zhruba v tomto úseku sa vrátili do hlavného balíka i Slováci Marek Čanecký a Andrej Líška.

Následnú rýchlostnú prémiu získal Jonathan Lastra a stále prebiehali pokusy o únik. Nakoniec sa to podarilo Petrovi Schultingovi a Mikovi Hemingovi, za ktorými sa neskôr vydali aj Alastait Mackeller a Alessandro Pinarello a pripojili sa aj Svrček a Gal Glivar.

Pred záverečným stúpaním na Dravce ostal v úniku s minimálnym náskokom len Schulting a aj toho onedlho pohltil zvyšok poľa. Prémiu získal Fortunato.

Dva kilometre pred cieľom sa pustili do záverečného šprintu jazdci tímu Jambo-Visma. Bouwman bojoval v špurte len s Colnaghim.

Spomedzi Slovákov sa najlepšie umiestnil osemnásty Líška, ktorý preťal cieľovú pásku v početnom balíku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport