Na hlavný obsah

Trúchlenie nad rakvou kráľovnej začne v Škótsku, pohreb bude vo Westminsteri

Presný dátum zatiaľ nestanovili.

Trúchlenie nad rakvou kráľovnej začne v Škótsku, pohreb bude vo Westminsteri
Ľudia si uctili pamiatku britskej kráľovnej Alžbety II. pred zámkom Balmoral Foto: TASR/AP

Trúchlenie nad rakvou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa začne v Škótsku, až potom rakvu s pozostatkami letecky prepravia do Londýna. Pohreb bude zhruba o desať dní vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Presný dátum zatiaľ nestanovili.

Kráľovnú potom uložia k jej manželovi princovi Philipovi, ktorý zomrel vlani v apríli. O prípravách a priebehu pohrebu informovali server denníka The Guardian a server Times Now.

Verejnosť sa rozlúči s kráľovnou

Rakvu najprv vozidlom dopravia z Balmoralu do paláca Holyroodhouse v Edinburghu, ktorý je oficiálnym sídlom britského panovníka v Škótsku. Cesta trvá zhruba dve a pol hodiny. Po zastávke pre vzdanie holdu miestnymi politikmi, bude cesta z paláca pokračovať po Kráľovskej míli do katedrály svätého Egídia v Edinburghu.

V nej sa za účasti členov kráľovskej rodiny uskutoční prvá omša. Katedrála potom zostane 24 hodín otvorená pre verejnosť, aby sa ľudia mohli rozlúčiť s panovníčkou.

Do 500 kilometrov vzdialeného Londýna rakvu prevezie lietadlo a prvou zastávkou v metropole bude Buckinghamský palác, sídlo kráľovnej. Po niekoľkých hodinách sa rakva opäť vydá na cestu a podľa odhadu médií pravdepodobne na lafete zamieri do sídla parlamentu vo Westminsteri.

Dve minúty ticha v celom kráľovstve

V hlavnej hale parlamentu bude za dohľadu čestnej stráže rakva štyri dni, aby sa jej Briti mohli prísť pokloniť. Otvorené bude 23 hodín denne.

Kráľ Karol III. medzitým odcestuje do Walesu, kde sa zúčastní bohoslužby v katedrále v Cardiffe a potom navštívi waleský parlament. Do Severného Írska pôjde v čase, keď budú pozostatky kráľovnej v Edinburghu.

Štátny pohreb sa vo Westminsterskom opátstve uskutoční najneskôr 18. septembra, nasledovať budú dve minúty ticha, ktoré bude držať celé kráľovstvo. Po hodinovom obrade sa veľký smútočný sprievod vydá do Hyde Parku, kde rakvu preložia z lafety do štátneho pohrebného vozidla a odvezú ju do kráľovského hradu vo Windsore.

Po sprievode Windsorom sa bude konať smútočný obrad v hradnej kaplnke svätého Juraja, počas ktorého bude rakva spustia do kráľovskej hrobky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet