Na hlavný obsah

Trump označil Bidena za „nepriateľa štátu“

Vytýkal mu raziu FBI vo svojom sídle.

Trump označil Bidena za „nepriateľa štátu“
Bývalý prezident Spojených štátov, Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu (3. 9.) na zhromaždení v Pensylvánii označil svojho nástupcu Joea Bidena za „nepriateľa štátu“. Skritizoval aj minulomesačnú domovú prehliadku úradu FBI vo svojom sídle na Floride. Informuje agentúra AFP.

Trump sa objavil na verejnosti prvýkrát od razie z 8. augusta. Povedal, že domová prehliadka FBI v jeho sídle Mar-a-Lago bola „paródiou na spravodlivosť“, a varoval, že vyvolá „takú spätnú reakciu, akú ešte nikto nikdy nevidel“.

„Nemôže byť jasnejší príklad toho, čo sú pravé hrozby pre americkú slobodu, než ten spred niekoľkých týždňov,“ povedal. Raziu vo svojom sídle nazval „jedným z najšokujúcejších prípadov zneužitia moci v amerických dejinách“.

Jeho naznačovanie, že na domovú prehliadku dozerala Bidenova administratíva, ide proti dlhodobo platným protokolom, na základe ktorých ministerstvo spravodlivosti a FBI konajú nezávisle od Bieleho domu.

Trump tiež skritizoval Bidenov príhovor z tohto týždňa. V ňom súčasný prezident povedal, že Trump a republikánski priaznivci predstavujú „extrémizmus, ktorý ohrozuje samotné základy našej republiky“.

Biden mal ten „najpodlejší, najrozkladnejší nenávistný prejav, aký kedy americký prezident predniesol“, uviedol Trump podporovateľom. „Je to nepriateľ štátu,“ dodal.

„My sme tí, čo sa snažia zachrániť našu demokraciu. Jej ohrozenie prichádza od radikálnej ľavice. Nie od pravice,“ povedal Trump jasajúcim podporovateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet