Na hlavný obsah

Trussová a Sunak ukončili volebnú kampaň na premiérsky post

Členovia Konzervatívnej strany hlasujú do piatka.

Kandidáti na lídra britskej Konzervatívnej strany - ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (vľavo) a bývalý minister financií Rishi Sunak.
Kandidáti na lídra britskej Konzervatívnej strany – ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (vľavo) a bývalý minister financií Rishi Sunak.Foto: TASR/AP

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak v stredu (31. 8.) večer vystúpili na poslednom mítingu k voľbám predsedu Konzervatívnej strany. Víťaz vnútrostraníckeho hlasovania sa stane budúcim britským premiérom.

Trussová pred niekoľkými tisíckami priaznivcov a členov konzervatívcov v Londýne sľubovala zníženie daní, Sunak potom plán na rýchle skrotenie inflácie. Členovia Konzervatívnej strany môžu nového predsedu vyberať do piatkového (2. 9.) popoludnia. Výsledok hlasovania stranícke vedenie oznámia v pondelok (5. 9.), uviedla BBC.

Trussová uviedla, že ak sa stane premiérkou, zjednoduší daňový systém a zníži zdanenie firiem, aby sa lepšie vyrovnali s rastom cien energií. „Žiadne nové dane,“ povedala kandidátka, podľa ktorej Spojené kráľovstvo čelí ťažkým časom a musí sa správať odvážne.

Sunak označil pokles inflácie za svoju absolútnu prioritu. „Môžem zaručiť, že s mojím plánom bude (inflácia) klesať rýchlejšie ako s plánom kohokoľvek iného,“ povedal bývalý minister financií, ktorý sám seba označil za kandidáta, ktorý dokáže najlepšie dostať pod kontrolu existujúcu ekonomickú situáciu.

Dodal, že chce súcitne pomôcť tým, ktorí sa v dôsledku rýchlo rastúcich cien nachádzajú v ekonomických ťažkostiach.

Zbrojenie a dôvera vo vládu

Šéfka britskej diplomacie Trussová na otázku o vojne na Ukrajine uviedla, že by Kyjev mal dostať viac ťažkých zbraní. Kandidátka chce tiež zvýšiť britské výdavky na obranu na tri percentá HDP.

Jej súper Sunak povedal, že jednou z hlavných tém jeho kampane bola snaha obnoviť dôveru vo vládu. Ak sa stane premiérom, tak do kabinetu vymenuje nového nezávislého poradcu pre etiku.

Nového predsedu Konzervatívnej strany vyberá približne 180 000 členov. Svoju preferenciu môžu vyjadriť najneskôr do piatkových 18.00 h SELČ, uviedla BBC. Výsledok hlasovania strana oznámi v pondelok.

V utorok (6. 9.) by mal potom podať demisiu súčasný premiér Boris Johnson. V ten istý deň by kráľovná Alžbeta II. mala vymenovať nového šéfa či šéfku britskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet