Na hlavný obsah

Turecko odsúdilo plánované „nelegitímne“ ruské referendá na Ukrajine

Ide o referendá o anexii Moskvou kontrolovaných oblastí na Ukrajine.

Turecko odsúdilo plánované „nelegitímne“ ruské referendá na Ukrajine
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko v stredu (21. 9.) odsúdilo „nelegitímne“ plány Ruska zorganizovať referendá o anexii v štyroch Moskvou kontrolovaných oblastiach na východe a juhu Ukrajiny.

Takéto nelegitímne referendá „medzinárodné spoločenstvo neuzná“, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok (20. 9.) predstavitelia proruských separatistických republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej. Ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Kremeľ tieto snahy separatistov podporuje.

AFP pripomína, že Turecko nikdy neuznalo anexiu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom, ku ktorej došlo v prvých mesiacoch konfliktu, ktorý vypukol v roku 2014.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa snaží využiť svoje otvorené vzťahy s Moskvou i Kyjevom na nastolenie priamych mierových rokovaní. Rozhodnutie Kremľa uskutočniť referendá o anexii ukrajinských území a čiastočná mobilizácia záložníkov však naznačuje možný začiatok ešte násilnejšej etapy vojny, konštatuje AFP.

Erdogan vo svojom prejave počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyzval na spoločné hľadanie „dôstojného východiska“ zo sedem mesiacov trvajúcej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet