Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda sa prihlásila k zodpovednosti za augustové ostreľovanie Krymu

Ukrajinské úrady doteraz o svojom zapojení mlčali.

Ukrajinská armáda sa prihlásila k zodpovednosti za augustové ostreľovanie Krymu
Dym stúpa po výbuchoch v ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda sa v stredu (7. 9.) prihlásila k zodpovednosti za ostreľovanie Ruskom anektovaného Krymského polostrova vrátane ruskej vojenskej leteckej základne Saky. 

V správe zverejnenej agentúrou Ukrinform to uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Výbuchy otriasli Krymom v auguste, ukrajinské úrady doteraz o svojom zapojení mlčali.

„Hovoríme o sérii úspešných raketových úderov na nepriateľské letecké základne na Kryme, najmä na leteckú základňu Saky,“ píšu v správe o stratégii ukrajinskej armády pre rok 2023 Zalužnyj spolu s Mychajlom Zabrodským z bezpečnostného výboru ukrajinského parlamentu.

Ostreľovanie Krymského polostrova je podľa správy príkladom prístupu ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa snažia presunúť boje aj na Ruskom okupované územia.

Vojna je podľa Zalužného a Zabrodského pre Rusov vzdialená. „Vďaka tejto vzdialenosti občania Ruskej federácie tak bolestne nepociťujú straty, neúspechy a čo je najdôležitejšie – cenu tejto vojny vo všetkých jej významoch,“ píšu v správe.

Explózie a požiar z ruskej leteckej základne Saky na západe anektovaného Krymu hlásili 9. augusta. Ruské úrady vtedy uviedli, že v tamojších skladoch explodovala munícia, a Kyjev odmietol, že by na základňu útočil.

Ďalšie výbuchy severom polostrova otriasli v polovici augusta, tentoraz mimo leteckých základní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet