Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda údajne zostrelila samovražedný dron iránskej výroby

Pri dopade nevybuchol.

Ukrajinská armáda údajne zostrelila samovražedný dron iránskej výroby
Na fotografii údajný samovražedný dron iránskej výroby. Foto: Twitter/kms_d4k

Ukrajinská armáda v utorok (13. 9.) oznámila, že prvýkrát spozorovala a zostrelila samovražedný dron iránskej výroby, ktorý Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Ukrajinská armáda spozorovala údajný dron iránskej výroby neďaleko mesta Kupiansk, ktoré počas uplynulého víkendu oslobodili Ukrajinci v rámci úspešnej protiofenzívy vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.

Kyjev zverejnil aj fotografiu, na ktorej vidno zvyšky zostreleného dronu, ktorý podľa všetkého pri dopade nevybuchol. Trojuholníkovitý tvar dronu naznačuje, že by mohlo ísť o stroj iránskej výroby typu Šáhid. Nápis na vraku dronu nekorešponduje s označením používaným ruskou armádou, analyzuje agentúra AP.

Teherán ani Moskva sa k správam o zostrelení dronu bezprostredne nevyjadrili. Irán a jeho spojenci v regióne Blízkeho východu v posledných rokoch čoraz častejšie využívajú vojenské drony pri operáciách v Jemene, Sýrii a Iraku.

Koncom augusta predstaviteľ amerického ministerstva obrany uviedol, že Rusko dostalo prvé z predpokladaných „stoviek“ bezpilotných bojových lietadiel. Podľa Washingtonu ide o ďalší z prejavov prehlbujúcej sa spolupráce medzi Kremľom a iránskym teokratickým režimom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet