Na hlavný obsah

Ukrajinské sily oslobodili ďalšie dve obce

Ide o Vasylenkove a Artemivku.

Ukrajinské sily oslobodili ďalšie dve obce
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojej facebookovej stránke oznámil oslobodenie ďalších dvoch obcí v Charkovskej oblasti od ruských okupantov. Sú nimi Vasylenkove a Artemivka, informovala v nedeľu (11. 9.) ukrajinská agentúra Unian.

V sobotu (10. 9.) Zelenskyj uviedol, že ukrajinské sily od začiatku septembra dobyli späť asi dva 2 000 štvorcových kilometrov veľké územia.

„Krok za krokom naši vojaci oslobodzujú ukrajinskú krajinu. Vojaci 113. brigády oslobodili Vasylenkove a Artemivku v Charkovskej oblasti,“ napísal Zelenskyj.

Prezident zároveň vyzval, aby občania a médiá nezverejňovali výsledky akcií ukrajinskej armády až do oficiálnych oznámení. Požiadal, aby ľudia svojím ponáhľaním nekomplikovali ukrajinskej armáde úlohy.

K zdržanlivosti vyzvalo médiá v sobotu tiež ukrajinské ministerstvo obrany.

„Žiaľ, teraz sa šíria na sociálnych sieťach informácie o údajne oslobodených obciach, ktoré sú nepravdivé. Sú medzi nimi obce, ktoré sú čiastočne pod kontrolou ukrajinskej armády, ale boje tam pokračujú. Sú tam aj také, ktorých oslobodenie sa v najbližších dňoch neplánuje,“ uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU) predtým informovala o znovudobytí Kupjansku v Charkovskej oblasti, dôležitého železničného uzla, cez ktorý ruská armáda zásobovala svoje jednotky na severovýchode Ukrajiny.

Moskva navyše priznala stiahnutie svojich vojsk od strategicky dôležitého Izjumu v Charkovskej oblasti, čo agentúra Reuters označila za najväčšiu čiastkovú porážku Moskvy počas invázie na Ukrajinu od marcového stiahnutia ruských vojsk od Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet