Na hlavný obsah

Úroda kukurice na zrno bude najmenšia za posledných 15 rokov

Obilnín a repky bude viac ako vlani.

Úroda kukurice na zrno bude najmenšia za posledných 15 rokov
Ilustračná snímka kukuričného poľa. Foto: Unsplash

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny, kukurice na zrno, by mala dosiahnuť necelých 800 miliónov ton, čo je približne polovica minuloročnej úrody. Informoval o tom v piatok (2. 9.) Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) v rámci druhého odhadu úrody v roku 2022.

Pokles je dôsledkom nižšej osiatej plochy (o 13,5 %), ale aj rekordne nízkej úrody z hektára, ktorú odhadujú len na 4,5 tony na hektár. V porovnaní s minulým rokom to je menej o 42 % a zároveň je to aj výrazne menej ako hodnota päťročného priemeru (7,6 tony z hektára).

„Nižší celkový objem úrody a hektárových výnosov ako očakávajú poľnohospodári v tomto roku boli naposledy v roku 2007,“ dodal Peter Danko, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ŠÚ SR. Aká bude tohtoročná úroda kukurice spresnia v rámci tretieho odhadu v septembri.

Graf druhého odhadu úrody v roku 2022, ktorý zobrazuje hektárové výnosy plodín v tonách.
Graf druhého odhadu úrody v roku 2022, ktorý zobrazuje hektárové výnosy plodín v tonách. Foto: Štatistický úrad SR

Pšenice sa sadilo viac ako vlani, jačmeňa naopak menej

Absolútnu väčšinu (95 %) z plôch osiatych hustosiatymi obilninami tvorili aj tento rok pšenica a jačmeň. Poľnohospodári očakávajú pri pšenici, raži a ovse hektárový výnos na úrovni päťročného priemeru. Len pri jačmeni predpokladajú výnos o desatinu vyšší.

Úroda pšenice by mala v tomto roku dosiahnuť 2,1 milióna ton, čo je o 4,2 % viac ako vlani. Tento medziročný nárast produkcie ovplyvnili najmä väčšie osiate plochy o takmer 15 %. Pšenica tak bola vlani osiata na najväčšej ploche od roku 2016.

Klesla aj úroda slnečnice a sóje, repky je, naopak, viac než vlani

V porovnaní s minulým rokom očakávajú poľnohospodári aj pokles úrody slnečnice, a to na úroveň 163,7 tisíc ton, čo je medziročne o 16,1 % menej. Pokles súvisí taktiež s výrazným znížením hektárových výnosov na úroveň 2,2 tony z hektára. Je to pod úrovňou minuloročného aj päťročného priemeru.

Úroda sóje sa v tomto roku očakáva o viac ako pätinu menej oproti vlaňajšku. Poklesu úrody nezabránili ani zvýšené výmery osiatych plôch.

Naopak, očakáva sa mierny medziročný nárast produkcie repky olejnej o 6 %. Nárast spôsobilo zväčšenie výmery osiatych plôch.

Na menších plochách sa pestovali zemiaky aj cukrová repa

Plochy, na ktorých sa v tomto roku pestovali zemiaky, boli menšie o takmer o 10 %. Očakáva sa aj medziročný pokles hektárových výnosov, čo v konečnom dôsledku spôsobí pokles očakávanej úrody zemiakov na 111 800 ton.

Cukrová repa bola zasiata na výmere 19 200 hektárov, čo je o takmer 13 % menej oproti vlaňajšku. ŠÚ SR predpokladá, že okrem priemerného výnosu na hektár, sa prepadne aj celková úroda (o 37 % na úroveň 859 600 ton).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko