Na hlavný obsah

USA podnikli kybernetický útok na Čínu, tvrdí Peking

Údajne odcudzili citlivé dáta.

USA podnikli kybernetický útok na Čínu, tvrdí Peking
Ilustračná snímka. Foto: PIXSELL/PA Images/Profimedia

Peking obvinil v pondelok (5. 9.) Spojené štáty, že podnikli na Čínu už „desaťtisíce“ hekerských útokov a odcudzili citlivé údaje. Medzi nimi aj dáta z jednej štátnej výskumnej univerzity. Informovala o tom agentúra AFP.

Peking tvrdí, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vykonala v uplynulých rokoch kybernetické útoky na Severozápadnú polytechnickú univerzitu (NWPU) v meste Si-an, ktorá sa špecializuje na letecký a vesmírny výskum.

Čína uviedla, že NSA zaútočila na univerzitné siete, prevzala kontrolu nad desiatkami tisíc sieťových zariadení a „ukradla viac ako 140 gigabajtov veľmi dôležitých dát“. Peking tvrdí, že Washingtonu pri predmetných útokoch pomáhali skupiny z Európy a južnej Ázie. NSA sa k predmetným obvineniam bezprostredne nevyjadrila.

„Tieto útoky spôsobili značné riziká a nebezpečenstvá pre bežnú prácu a život na našej škole,“ povedal v rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CCTV predstaviteľ univerzity pre kybernetickú bezpečnosť.

Washington už v minulosti viackrát obvinil Peking, že podniká kybernetické útoky proti americkým firmám a vládnym agentúram, pripomína AFP. Čína takéto tvrdenia však popiera a tvrdí, že „majstrami sveta“ v kybernetickej špionáži sú Spojené štáty.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet