Na hlavný obsah

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 675 miliónov dolárov

Vrátane munície pre salvové raketové systémy HIMARS.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 675 miliónov dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden schválil ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine s objemom 675 miliónov dolárov vrátane munície pre salvové raketové systémy HIMARS. Vo štvrtok (8. 9.) to na úvod rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin.

Austin tiež povedal, že Ukrajina, ktorá od februára čelí ruskej invázii, si môže byť naďalej istá pokračovaním západnej dlhodobej vojenskej pomoci. Dodal, že popri dodávkach zbraní sa to týka aj dlhodobého výcviku ukrajinských ozbrojených síl. Tie potom označil za inšpiráciu pre to, ako je krajina odhodlaná brániť svoju slobodu a demokraciu.

„Sme tu, pretože odmietame svet, v ktorom mocnosti menia hranice silou,“ povedal Austin. „Tvár vojny sa zmenila a rovnako sa mení aj misia našej kontaktnej skupiny,“ uviedol americký minister a dodal, že pomoc Ukrajine bude dlhodobá.

„Budeme pracovať na výcviku ukrajinských síl v dlhodobom horizonte. Spolupracovať na integrácii ukrajinských kapacít a posilnení spoločných operácií v dlhodobom horizonte. Pracovať na posilnení našich základní zbrojárskeho priemyslu, aby mohli v dlhodobom horizonte splniť ukrajinské požiadavky. Budeme spolupracovať na výrobe a inováciách, aby sme uspokojili ukrajinské obranné potreby v dlhodobom horizonte,“ povedal Austin.

Austin hovoril aj o tom, že pomoc Ukrajine v podobe tankov a kľúčových ťažkých zbraní poskytujú ďalšie demokratické krajiny. Vyslovene spomenul okrem iného Slovensko.

Podľa amerického ministra obrany sú úspechy ukrajinskej armády podporované dodávkami zbraní zo Západu očividné. „Vidíme úspechy nášho úsilia na bojisku,“ povedal. Uviedol, že aj keď Rusko pokračuje v brutálnom ostreľovaní ukrajinských miest, dokázala ukrajinská armáda na juhu krajiny začať protiofenzívu.

Dodal, že ruská agresia nie je ničím iným ako nelegálnou, imperiálnou a neobhájiteľnou dobyvačnou vojnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet