Na hlavný obsah

USA predloží BR OSN rezolúciu odsudzujúcu „fingované“ ruské referendá

Ich legitimitu odmietajú.

USA predloží BR OSN rezolúciu odsudzujúcu „fingované“ ruské referendá
Hlasovanie v referende na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Spojené štáty predložia Bezpečnostnej rade (BR) OSN na schválenie rezolúciu odsudzujúcu hlasovanie na Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny. Tie tamojšie proruské úrady označujú za referendá o pripojení k Rusku.

Oznámila to v utorok (27. 9.) americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Je prakticky isté, že Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady, bude rezolúciu vetovať.

Rezolúcia, ktorú majú USA predložiť spoločne s Albánskom, vyzýva členské štáty, aby neuznali akúkoľvek zmenu štatútu Ukrajiny. Tiež zaväzuje Rusko, aby stiahlo svojich vojakov, povedala podľa agentúry Reuters Thomasová-Greenfieldová.

„Ruské fingované referendá, ak budú akceptované, otvoria Pandorinu skrinku, ktorú nebudeme môcť zatvoriť,“ uviedla diplomatka na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

„Ak sa Rusko rozhodne, že sa bude skrývať pred zodpovednosťou tu v Rade, potom sa obrátime na Valné zhromaždenie OSN. A to, aby vyslalo Moskve neklamný odkaz,“ povedala Thomasová-greenfieldová.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v utorok Bezpečnostnej rade povedal, že izolácia Ruska nikam nepovedie. „Bloková konfrontácia, politická izolácia, sankcie a vyvíjanie tlaku povedie iba do slepej uličky,“ povedal Čang a zopakoval výzvy Pekingu na rokovanie.

Legitimitu v utorok plebiscitom (ľudovým hlasovaniam) odmietla priznať tajomníčka pre politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová. „Nemôžu byť označované ako skutočný výraz vôle ľudu,“ povedala na zasadnutí BR OSN.

Jednostranné kroky Ruska podľa nej odporujú medzinárodnému právu. Tiež sledujú cieľ „dodať zdanie legitimity násilnému privlastneniu si územia jedného štátu druhým štátom“.

Rusko porušuje medzinárodné právo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok nečakane prehovoril cez videospojenie k BR OSN. Rusko porušuje medzinárodné právo a prehlbuje konflikt. Je len otázkou času, kedy Moskva zničí poslednú fungujúcu medzinárodnú inštitúciu, povedal Zelensky. A to s odvolaním sa na zhromaždenie, ku ktorému hovoril. OSN prejav naživo prenášala na svojich stránkach.

Zelenskyj spomenul podľa neho päť hlavných dôkazov o ruskom porušovaní medzinárodného práva. Patrí medzi ne ignorovanie správ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o dianí v Záporožskej jadrovej elektrárni a „jadrové vydieranie“, povedal Zelenskyj. Odvolal sa na nedávne výroky ruských predstaviteľov, že Moskva je pripravená použiť všetky dostupné zbrane.

„Pred týždňom som predstavil plán na dosiahnutie zmieru, pričom Moskva reagovala mobilizáciou. Tá sa navyše sústreďuje na odľahlé oblasti alebo Krym,“ uviedol prezident. Štvrtým dôkazom sú podľa neho „takzvané referendá“ o pripojení ovládaných území k Rusku.

„Ľudia musia vypĺňať papiere so zbraňou pri hlave,“ povedal o medzinárodne neuznávanom hlasovaní. To v utorok skončilo v Ruskom ovládaných častiach Ukrajiny.

Posledným a najviditeľnejším dôkazom je snaha o pripojenie okupovaných území k Rusku a mobilizáciu tamojších obyvateľov. Tých chce Moskva poslať bojovať proti ich vlasti, Ukrajine, dodal Zelenskyj.

Bezprostredne pred Zelenského prejavom námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti na zasadnutí BR OSN zopakoval, že OSN podporuje „územnú celistvosť Ukrajiny“ v rámci jej „uznaných hraníc“, uviedla AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet