Na hlavný obsah

Úvodný prológ cyklistických pretekov Okolo Slovenska vyhral Vernon

Na druhom a treťom mieste skončili jeho tímoví kolegovia.

Úvodný prológ cyklistických pretekov Okolo Slovenska vyhral Vernon
Na snímke víťaz Brit Ethan Vernon na trati prológu v cestnej cyklistike pretekov Okolo Slovenska. Foto: TASR

Úvodný prológ 66. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska vyhral Brit Ethan Vernon. Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl zvládol individuálnu časovku v uliciach Petržalky za 7:33,50 minúty a je aj prvý držiteľ žltého dresu pre lídra celkového poradia.

Na druhom a treťom mieste skončili jeho tímoví kolegovia Čech Jozef Černý (+6,73 s) a Dán Michael Mörköv (+14,76 s). Zo 16 domácich pretekárov v pelotóne obstál najlepšie ďalší jazdec Quick-Stepu Martin Svrček, ktorý finišoval na 9. mieste so stratou 21,77 sekundy.

Pred prológom, ktorý odštartoval aj finišoval pri dostihovej dráhe v Petržalke, prebehol krátky ceremoniál s predstavovaním jednotlivých stajní. Tento rok sa na štart postavilo dokopy 21 sedemčlenných tímov vrátane štyroch z elitnej kategórie UCI WorldTeam.

Okrem Quick-Stepu aj Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan a Izrael-Premier Tech. Domácu scénu zastupujú kontinentálna Dukla Banská Bystrica a národná reprezentácia, v ktorej sa predstavil aj Juraj Sagan. Okrem toho štartovali aj Svrček a Matúš Štoček (ATT Investments).

Prvá etapa je na pláne v stredu

Prológ odštartoval Poliak Bartosz Rudyk z tímu Santic – Wibatech, z domácich jazdcov začal ako prvý ukrajovať zo sedemkilometrovej trate Filip Lohinský z Dukly. Prvý čas na porovnanie s ostatnými stanovil Liam Bertazzo z tímu Maloja Pushbikers, ktorý zvládol trať za 7:57 min.

Juraj Sagan mal čas 8:26 min a Štoček bol o 14 sekúnd rýchlejší. David Dekker z Jumba bol len o sekundu pomalší ako líder pretekov. Potom už vyrazil na trať Svrček a jediný slovenský zástupca vo WorldTeams sa pred domácimi divákmi predviedol parádne, keď bol o dve sekundy rýchlejší ako Bertazzo.

Z ďalších pretekárov na štarte ho prekonal až Holanďan Loe van Belle z Jumba (7:48 min) a jeho čas potom ešte vylepšil len o osem stotín Mörköv. Ani tomu však prvenstvo nevydržalo a z triumfu sa nakoniec tešil iný pretekár Quick-Stepu, Vernon s časom 7:33 min.

Z ďalších na štarte ohrozil najlepší čas už len Černý, ktorý sa dostal na druhé miesto a skompletizoval víťazný hetrik belgického tímu. Svrček skončil nakoniec deviaty.

Z ďalších slovenských cyklistov obsadil Štoček 47. miesto so stratou +38,56 s. Andrej Liška (reprezentácia SR) bol 60., o päť priečok nižšie skončil Marek Čanecký a Dávid Kaško bol 71. (obaja SR/Dukla Banská Bystrica).

V stredu (14. 9.) je na programe 1. etapa zo Šamorína do Trnavy dlhá 142,3 km s tromi rýchlostnými prémiami a jednou horskou na Červenom kameni (1,5 km, 6,3%).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport