Na hlavný obsah

V Bolívii vypukli vyše dve desiatky lesných požiarov

Extrémne riziko hrozí na 73 % územia departementu Santa Cruz.

V Bolívii vypukli vyše dve desiatky lesných požiarov
Na snímke požiar v departemente Santa Cruz. Foto: Al Día News

V bolívijských nížinách vypukli dve desiatky lesných požiarov, ktoré ohrozujú najmenej štyri prírodné rezervácie. S odvolaním sa na bolívijské úrady o tom v noci na štvrtok (8. 9.) informovala agentúra Reuters.

Najmenej 16 veľkých požiarov v departemente Santa Cruz a ďalšie štyri v departemente Beni sa v stredu (7. 9.) rozrástli a poháňal ich vietor s rýchlosťou viac ako 90 kilometrov za hodinu. Miestna meteorologická služba už vydala varovanie pre ďalšie možné šírenie ohňa.

Požiare v lesoch departementu Santa Cruz, kde ležia tri chránené oblasti, sa zatiaľ nedarí zmierniť napriek práci stoviek hasičov, obyvateľov a dobrovoľníkov. Vo štvrtok má pri hasení pomáhať špeciálny vrtuľník.

Národná koordinátorka prírodných zdrojov v departemente Santa Cruz Yovenka Rosadová uviedla, že takmer desiatka obcí v tejto oblasti na východe Bolívie už vyhlásila „stav katastrofy spôsobenej lesným požiarom“.

Extrémne riziko lesných požiarov podľa nej hrozí na 73 percentách územia departementu Santa Cruz.

Hasiči, príslušníci armády a dobrovoľníci nepretržite bojujú s lesnými požiarmi tiež na severe Bolívie v departemente Beni.

S pomocou ťažkej techniky sa snažia vyhĺbiť protipožiarne priekopy, aby zabránili šíreniu ohňa po plánoch a lesoch.

Požiare v Beni už zničili viac ako 4 500 hektárov pôdy a veľké mestá tohto departementu zahalila hustá pokrývka dusivého dymu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet