Na hlavný obsah

V Bratislave sa začalo podujatie Biela noc

Pre energetickú krízu sa ocitla aj pod paľbou kritiky.

Svetelná inštalácia, ktorá je súčasťou podujatia Biela noc v Bratislave.
Svetelná inštalácia, ktorá je súčasťou podujatia Biela noc v Bratislave.Foto: TASR

Bratislavu rozžiarila Biela noc. Priniesla vyše 50 svetelných inštalácií od viac ako 200 domácich aj zahraničných autorov. Divácky obľúbené podujatie si pre energetickú krízu vyslúžilo tento rok aj kritiku.

Trinásty ročník Bielej noci priniesol okrem kultúrneho zážitku aj novú mapu svetelných inštalácií. „Nikdy sa tie diela neopakujú. Máme nových autorov, nové inštalácie, ktoré majú premiéru na festivale,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Má viac ako 10 metrov a dočasné útočisko si našiel pred primaciálnym palácom. Pred macíkom, ktorý je napodobneninou obnoseného šperku z pyritu sa tvorili zástupy ľudí. Podobne aj pri iných vonkajších dielach. V porovnaní s interiérovými ich ľudia majú radšej.

„Tým, že sú monumentálnejšie a tým, že sú prístupné zadarmo. Interiéry sú možno pre takých trošku fajnšmekrov, ktorí chcú naozaj aj nejaký intímnejší vzťah s dielom, pretože sú to také krehkejšie, viac interaktívne a technologické diela,“ vysvetlila Pacáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Biela noc podporuje umelcov a dostáva umenie do širšieho povedomia. Snaží sa byť aj ekologická, no tento rok sa v kontexte energetickej krízy nevyhla kritike.

„Tým, že používame veľmi moderné technológie, ktoré majú naozaj veľmi nízke odbery, a že veľa mestského osvetlenia musíme kvôli festivalu vypínať, tak si myslíme, že sme takmer na rovnakej spotrebe ako v bežný deň,“ dodáva Pacáková.

Biela noc zažiari aj na východe Slovenska, a to už na budúci týždeň v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny