Na hlavný obsah

V Burkine Faso sa ozýva streľba, dochádza zrejme k pokusu o štátny prevrat

Vojaci zablokovali prístup k úradom a štátnej televízii.

V Burkine Faso sa ozýva streľba, dochádza zrejme k pokusu o štátny prevrat
Archívna snímka útoku islamistických extrémistov v centrálnej časti mesta Ouagadougou v Burkina Faso z marca 2018. Foto: TASR/AP

Z hlavnej vojenskej základne a vo viacerých obytných štvrtiach v hlavnom meste Burkiny Faso sa v piatok (30 9.) rozlievala ťažká streľba, uviedla s odvolaním sa na svojich reportérov na mieste agentúra Reuters.

Niekoľko ozbrojených vojakov v metropole Ouagadougou zaujalo pozície pozdĺž triedy vedúce k sídlu prezidenta. Vojaci podľa reportérov tiež zablokovali prístup k úradom a štátnej televízii, ktorá prestala vysielať. S hovorcom armády sa agentúre Reuters nepodarilo spojiť.

Dopoludnia bol podľa spravodajcov Reuters v blízkosti prezidentského paláca počuť silný výbuch.

V tejto chvíli sa podľa agentúry nevie, či ide o pokus o prevrat. Udalosti však nesú znaky minulých prevratov v západnej a centrálnej Afrike. Agentúra AP píše o možnej vojenskej vzbure deväť mesiacov po vojenskom puči.

Útoky však v štáte Burkina Faso pretrvávajú a v armáde panuje chaos. Tento týždeň neznámi útočníci zabili 11 vojakov pri útoku na konvoj 150 vozidiel, ktorý viezol zásoby do mesta na severe krajiny. Päťdesiat civilov je stále nezvestných.

Rozsiahle oblasti na severe a východe Burkiny Faso sa od roku 2018 stali neovládateľnými. Milióny ľudí utiekli zo svojich domovov v obavách z ďalších útokov ozbrojencov, ktorí často prichádzajú do dedín na motocykloch. O život pri týchto útokoch prišli podľa médií tisícky ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet