Na hlavný obsah

V Charkovskej oblasti odhalili 10 miest, kde ľudí mučili

Zelenskyj sľúbil stotožniť všetkých zodpovedných.

V Charkovskej oblasti odhalili 10 miest, kde ľudí mučili
Vrecia s exhumovanými telami v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v sobotu (17. 9.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí takéto zlo na Ukrajine páchali.

„Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou,“ tvrdil Zelenskyj. Ako príklad uviedol železničnú stanicu v obci Kozača Lopaň, v ktorej pivnici takzvanej ľudovej milície mučili Ukrajincov elektrickým prúdom.

Na prípad v sobotu upozornila aj prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej na stanici dochádzalo k „neľudskému mučeniu“. Okupanti použili starý ruský poľný telefón s generátorom, na ktorý pripojili elektrické káble, ktorých konce pripli na vypočúvané obete.

Vyšetrovatelia už „identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie“, napísala prokuratúra.

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Iziume, kde sa našlo asi 450 tiel. Do sobotňajšieho večera odborníci exhumovali z hromadného hrobu 59 tiel, z toho bolo 17 vojakov a 16 mužov a 27 žien z radov civilistov. 

Väčšina z nich nesie podľa znalcov stopy násilnej smrti, uviedol na telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Český minister zahraničia Jan Lipavský vyzval v súvislosti so správami o náleze hromadných hrobov v Iziume na rýchle ustanovenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý bude pracovať na stíhaní tejto agresie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet