Na hlavný obsah

V Číne odsúdili na podmienečný trest smrti bývalého námestníka pre verejnú bezpečnosť

Údajne prijímal úplatky či nelegálne vlastnil zbrane.

V Číne odsúdili na podmienečný trest smrti bývalého námestníka pre verejnú bezpečnosť
Na ilustračnej snímke vlajka Číny. Foto: Unsplash

Na doživotný trest odňatia slobody sa v piatok (23. 9.) odsúdil bývalý námestník čínskeho ministra pre verejnú bezpečnosť Sun Li-ťun. Predtým ho nahlásili úradom „za vážne narušenie jednoty“ Komunistickej strany Číny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sun dostal podmienečný trest smrti, ktorý sa po dvoch rokoch zmierni na doživotie bez možnosti prepustenia na podmienku, píše Reuters s odvolaním sa na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

Súd oznámil, že Sun Li-ťun sa okrem iného dopustil aj dávania a prijímania úplatkov vo výške 91 miliónov dolárov (93 067 065 eur). Tiež zasahoval do fungovania trhu s cennými papiermi a nezákonne vlastnil dve strelné zbrane.

Čínske ministerstvo pre verejnú bezpečnosť sa v januári tohto roka rozhodlo nahlásiť Suna úradom. Zaviazalo sa odstrániť škodlivý vplyv jeho „politickej partie“.

Ďalší členovia tejto partie sa počas prebiehajúceho týždňa takisto odsúdili na dlhoročné tresty väzenia, píše Reuters s odvolaním sa na čínsku televíznu stanicu CCTV.

Sú medzi nimi bývalý minister spravodlivosti Fu Čeng-chua a traja šéfovia polície z provincií Šanghaj, Čunking a Šan-si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet