Na hlavný obsah

V Ekvádore zastrelili prokurátora, ktorý vyšetroval vraždy žien

Útočníka zatiaľ neodhalili.

V Ekvádore zastrelili prokurátora, ktorý vyšetroval vraždy žien
Ilustračné foto - náboje do strelnej zbrane. Foto: TASR/AP

Ekvádorského prokurátora Edgara Escobara v pondelok (19. 9.) zastrelil pred budovou prokuratúry v prístavnom meste Guayaquil neznámy útočník. Informovali o tom predstavitelia tamojšej vlády.

Prokurátor Escobar sa venoval najmä vyšetrovaniu vrážd žien a zločinov z nenávisti. V súvislosti s jeho vraždou zadržali dvoch podozrivých.

Ekvádor čelí najnovšej vlne násilností súvisiacich s vojnou medzi súperiacimi drogovými gangmi. Stupňujú sa tiež útoky na predstaviteľov justície. V auguste doteraz neznámy páchateľ zavraždil sudcu z amazonského mesta Lago Agrio. Pred dvoma mesiacmi zastrelili prokurátora v prístavnom meste Manta.

V tejto juhoamerickej krajine žije 18 miliónov obyvateľov a miera kriminality stále narastá. Vlani sa počet vrážd v porovnaní s rokom 2020 takmer zdvojnásobil a dosahuje 14 vrážd na 100 000 obyvateľov, upozornila AFP.

Od roku 2014 bolo zavraždených 573 žien, pričom ich vraždy súviseli najmä s ich rodovou príslušnosťou. Séria krvavých väzenských vzbúr si od vlaňajšieho februára vyžiadala životy viac ako 400 väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet