Na hlavný obsah

V Európe bolo najteplejšie leto v moderných dejinách

Problémy robili aj požiare a sucho.

V Európe bolo najteplejšie leto v moderných dejinách
Na ilustračnej snímke sa ľudia osviežujú počas horúčav v Madride. Foto: TASR/AP

Európa zaznamenala tento rok najteplejšie leto, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. Kontinent tiež postihlo najhoršie sucho za uplynulé desaťročia.

Vo štvrtok (8. 9.) to uviedla európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S). Informovala o tom agentúra AFP.

V Európe sa namerali najvyššie zaznamenané teploty „za mesiac august i leto ako celok (jún až august)“, informovala C3S.

Dodala, že podľa údajov, ktoré zozbierali, prekonal tohtoročný august o 0, 4 stupňa Celzia rekord predchádzajúci, zaznamenaný v roku 2021.

„Intenzívna séria vĺn horúčav v celej Európe viedla spolu s nezvyčajne suchými podmienkami k letu extrémov s rekordnými teplotami, so suchom a s požiarmi v mnohých častiach Európy. Tieto udalosti ovplyvnili spoločnosť a prírodu rôznymi spôsobmi,“ povedala vysokopostavená predstaviteľka C3S Freja Vamborgová.

Celosvetovo dorovnal tohtoročný august najteplejší august v dejinách meraní, uviedla C3S. Dodala, že priemerná augustová teplota bola v roku 2022 o 0, 3 °C vyššia než priemerná teplota tohto mesiaca v rokoch 1991–2020.         

Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.                

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet