Na hlavný obsah

V Európe zomrel na opičie kiahne tretí človek

Najnovší prípad je z Belgicka.

V Európe zomrel na opičie kiahne tretí človek
Ampulky s vakcínou proti opičím kiahňam. Foto: TASR/AP

Belgicko oznámilo prvý prípad úmrtia človeka infikovaného opičími kiahňami, pacient trpel aj ďalšími zdravotnými ťažkosťami. Vo svojej týždňovej správe o tom informoval belgický Inštitút verejného zdravotníctva Sciensano. 

V Európe je to len tretí prípad úmrtia po nákaze týmto vírusovým ochorením, prvé dva boli v Španielsku, vyplýva z amerických údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Jedenásťmiliónové Belgicko k pondelku (29. 8.) evidovalo 706 potvrdených prípadov opičích kiahní, zhruba polovica bola vo Flámsku na severe Belgicka, 36 % v Bruseli. Drvivá väčšina sú dospelí muži, infikovali sa však tiež dve ženy a jedno dieťa mladšie ako tri roky.

Stav 32 chorých si vyžiadal hospitalizáciu. V deviatich z desiatich prípadov sa ľudia infikovali pri sexuálnom styku.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) do stredy (31. 8.) vo svete potvrdili 50 496 prípadov opičích kiahní a 16 úmrtí, čo ešte nezahŕňalo nové údaje z Belgicka. Počet novohlásených prípadov opičích kiahní v Severnej Amerike a v Európe podľa WHO naďalej klesá, rovnaký trend oznámilo aj Belgicko.

Opičie kiahne sa od mája začali šíriť v takzvaných neendemických oblastiach, teda takých, kde sa vírus pôvodom z Afriky predtým takmer nevyskytoval. Najviac prípadov, viac ako 18 000, hlásia Spojené štáty, nasledujú Španielsko, Brazília a Nemecko.

Medzi príznaky ochorenia patrí horúčka, bolesti hlavy a vyrážka, ktorá sa zvyčajne objaví najprv na tvári a potom sa šíri po zvyšku tela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet