Na hlavný obsah

V Haagu sa začal súd s finančníkom rwandskej genocídy Kabugom

Hlavný obvinený nie je prítomný.

V Haagu sa začal súd s finančníkom rwandskej genocídy Kabugom
Na snímke Félicien Kabuga, obvinený z financovania genocídy Tutsiovcov v Rwande. Foto: Twitter/Reed Brody

Tribunál OSN vo štvrtok (29. 9.) oznámil, že Félicien Kabuga, obvinený z financovania genocídy Tutsiovcov v Rwande v roku 1994, sa nedostaví na začatie procesu. Súd sa napriek tomu vo štvrtok začal a bude pokračovať aj bez účasti hlavného obvineného. Uviedli to podľa agentúry Reuters sudcovia v Haagu.

Žalobca v úvodnom prejave uviedol, že sa Kabuga musí zodpovedať zo svojho podielu na masakre, píše AFP.

„Dvadsaťosem rokov po týchto udalostiach je cieľom procesu pohnať Féliciena Kabugu k zodpovednosti za jeho podstatnú a úmyselnú úlohu v genocíde,“ povedal žalobca pred tribunálom OSN.

Prokurátori Kabugu vinia z toho, že prevádzkoval rádio RTLM, ktoré podnecovalo nenávisť voči etniku Tutsiovcov. Podľa obžaloby tiež financoval hutuské milície, ktoré v polovici 90. rokov vyvraždili státisíce Tutsiovcov a umiernených Hutuov. Milície podľa prokuratúry tiež vyzbrojoval mačetami a ďalšími zbraňami.

V polovici augusta dorazil sedemdesiatosemročný Kabuga na súd v kolieskovom kresle a s načúvaním. Býva vo vojenskej nemocnici a musí byť pod lekárskym dohľadom. Pre zdravotný stav svojho klienta sa obhajcovia snažili procesu zabrániť.

Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) pokračuje v práci Medzinárodného trestného tribunálu pre Rwandu (ICTR), ktorý v rokoch 1997 až 2015 odsúdil vyše 60 ľudí usvedčených z podielu na genocíde. V roku 1994 za ňou prišlo o život podľa OSN na 800 000 ľudí, prevažne Tutsiovcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet