Na hlavný obsah

V Irkutskej oblasti postrelili predsedu odvodovej komisie

Tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie.

Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok (26. 9.) 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie. Na platforme Telegram o tom informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

K incidentu došlo v meste Usť-Ilimsk. Postreleného predsedu miestnej odvodovej komisie Alexandra Jelisejeva hospitalizovali vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.  

Jelisejev tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie vyhlásenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Inštruktáž prebiehala pred oficiálnou registráciou odvedencov. Miestna polícia sa k incidentu nateraz nevyjadrila, informovalo rádio RFE/RL.

Gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev v reakcii na streľbu vydal pokyn na posilnenie bezpečnostných opatrení. Podľa neho „je hanba“, že k takémuto činu došlo v čase, „keď by ľudia mali byť jednotní.“ „Musíme bojovať nie medzi sebou, ale proti skutočným hrozbám,“ apeloval.

Na sieti Telegram sa medzičasom objavilo video so zadržaným páchateľom: predstavil sa ako Ruslan Zinin, narodený v roku 1997 a momentálne nezamestnaný. V pondelok ho mali spolu s ďalšími mužmi mobilizovať.

Britská stanica BBC dodala, že po tom, čo Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, sa v Rusku začali protesty proti tomuto rozhodnutiu i nová vlna podpaľačských útokov, ktorých terčom sú vojenské správy a sídla odvodových komisií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet