Na hlavný obsah

V Londýne sa začal štátny pohreb kráľovnej Alžbety II.

Rakvu teraz prevážajú na hrad Windsor.

V Londýne sa začal štátny pohreb kráľovnej Alžbety II.
Smútočný sprievod po skončení štátneho pohrebu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne. Foto: TASR/AP

V Londýne sa začal štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Rakvu s jej pozostatkami zahalenú v kráľovskej štandarde ťahalo za zvuku gájd a bubnov vojenskej kapely 142 príslušníkov kráľovského námorníctva od Westminsterského paláca do neďalekého Westminsterského opátstva.

Za rakvou kráčal okrem ostatných potomkov a vnukov zosnulej kráľovnej aj jej najstarší syn, nový kráľ Karol III. Rovnaká lafeta ako v pondelok (19. 9.) slúžila aj pri pohrebe kráľovnej Viktórie, Winstona Churchilla alebo Alžbetinho otca Juraja VI.

Procesiu k opátstvu priviedli škótske a írske regimenty. Lafetu s rakvou po stranách symbolicky chránili jednotky Kráľovskej spoločnosti lukostrelcov, panovníkovej tradičnej škótskej osobnej stráže.

Vo Westminsterskom opátstve zaznelo 96 úderov zvonu na počesť každého roku života Alžbety II.

Rakva s pozostatkami kráľovnej Alžbety II.

Bohoslužba

V tamojšej katedrále sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začala bohoslužba. Ide o vrcholnú udalosť pohrebu, na ktorú prišlo okolo 500 štátnikov a ďalších významných osobností z celého sveta.

Bohoslužbu vedie westminsterský dekan David Hoyle a kázeň prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. S čítaním vystúpila premiérka Liz Trussová aj generálna tajomníčka britského Spoločenstva Patrícia Scotlandová.

„S vďakou spomíname na jej neochvejný záväzok vznešenému poslaniu kráľovnej Británie a Spoločenstva,“ predniesol v úvode bohoslužby Hoyle.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby na pohrebe kráľovnej Alžbety II.
Arcibiskup z Canterbury Justin Welby na pohrebe kráľovnej Alžbety II.Foto: TASR/AP

Krátko po dekanovi z Westminsteru a po speve Žalmu 42 zloženého pre túto príležitosť, vystúpila s čítaním z evanjelia podľa Jána ministerská predsedníčka Trussová. Vybrala si pasáž, kde Kristus svojim nasledovníkom sľubuje miesto v nebi.

Počas bohoslužby leží rakva pod hlavným oltárom. Cestou k nemu nosiči prešli hrob neznámeho vojaka v hlavnej chrámovej lodi a minuli bývalých britských premiérov usadených v chórových laviciach.

V južnej priečnej lodi katedrály sú príslušníci kráľovských rodín, prezidenti a premiéri z celého sveta vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona alebo amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sedí pred českým premiérom Petrom Fialom.

V severnej priečnej lodi majú miesto držitelia vysokých britských vyznamenaní – Viktóriinho a Jurajovho kríža – zo Spojeného kráľovstva i britského Spoločenstva.

Smer hrad Windsor

Pohreb ukončili dvomi minútami ticha. Nosiči rakvu opäť umiestnili na historickú lafetu, ktorú príslušníci kráľovského námorníctva odtiahli k Wellingtonovmu oblúku neďaleko Hyde Parku.

Z priľahlého Hyde Parku odpálilo Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Procesiu sprevádzali zvuky zvonu Big Ben. Informujú agentúra AP a televízia BBC.

Rakva s pozostatkami kráľovnej Alžbety II.
Rakva s pozostatkami kráľovnej Alžbety II.Foto: TASR/AP

Rakvu viezli okolo mnohých pamätihodností Londýna. Na sprievode sa zúčastnilo okolo 3 000 členov ozbrojených síl. Desiatky zamestnancov Buckinghamského paláca sa zoradili na nádvorí do úhľadného radu a ukláňali sa, keď okolo prechádzal smútočný sprievod.

Od Wellingtonovho oblúka teraz rakvu vezú približne 30 kilometrov na pohrebnom vozidle do hradu Windsor, ktorý mala kráľovná v obľube. Po trase stoja tisícky ľudí, a to aj mimo centra Londýna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet