Na hlavný obsah

Začal sa pohreb bývalého sovietskeho prezidenta Gorbačova

Rozlúčiť sa s ním príde aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Začal sa pohreb bývalého sovietskeho prezidenta Gorbačova
Čestná stráž stojí pri rakve so zosnulým bývalým lídrom Sovietskeho zväzu. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Posledná rozlúčka s prvým a posledným prezidentom ZSSR Michailom Gorbačovom, nositeľom Nobelovej ceny za mier, sa koná v stĺpovej sieni Domu odborov v Moskve, na dohľad od Kremľa. Hala sa v minulosti využívala ako miesto rozlúčky s vysokými predstaviteľmi ZSSR.

Dav ľudí s kvetinami.
S bývalým prezidentom Sovietskeho zväzu Michailom Gorbačovom sa prišli rozlúčiť stovky ľudí. Foto: ČTK/AP

Podľa agentúry DPA sa pred Domom odborov zhromaždili stovky ľudí s kvetmi. Gorbačov bude po pohrebných obradoch pochovaný na Novodevičom cintoríne, kde má vyhradený hrob vedľa svojej zosnulej manželky Raisy.

Na Novodevičom cintoríne je pochovaných mnoho významných ruských osobností. Je tu napríklad hrob spisovateľov Michaila Bulgakova a Nikolaja Gogoľa. Tiež aj prvý ruský prezident Boris Jeľcin a bývalý sovietsky vodca Nikita Chruščov.

Bývalý prezident nebude mať štátny pohreb. Podľa správ médií ruský prezident Vladimir Putin odmietol Gorbačovovi udeliť plné štátne vyznamenanie, ktoré sa napríklad po smrti v roku 2007 dostalo Jeľcinovi.

Ruský prezident Vladimir Putin pred truhlou s pozostatkami bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova.
Ruský prezident Vladimir Putin pred truhlou s pozostatkami bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova. Na oficiálnom pohrebe sa nezúčastnil. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa Putin na ceremónii nezúčastní z časových dôvodov. Vo štvrtok (1. 9.) však položil kvety ku Gorbačovovej rakve. Peskov uviedol, že obrad bude zahŕňať prvky štátneho pohrebu, ako je čestná stráž, a štát ho tiež pomohol zorganizovať.

Predstavitelia západných krajín sa pohrebu nezúčastnia

Vzdať hold zosnulému lídrovi ide maďarský premiér Viktor Orbán. Sprevádza ho delegácia, v ktorej sú europoslanec za stranu Fidesz Tamás Deutsch, historička Mária Schmidtová, štátny tajomník úradu vlády Balázs Orbán a právnik Imre Kónya.

Na pohreb príde aj veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan. Západní politici sa na ňom nezúčastnia, keďže Rusko v reakcii na uvalené sankcie zakázalo viacerým vstup na svoje územie. Vzdušný priestor Ruska je navyše uzavretý pre lietadlá z „nepriateľských krajín EÚ“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet