Na hlavný obsah

V Moskvou ovládaných častiach Ukrajiny sa začali referendá o pripojení k Rusku

Hlasovanie sa koná na 15 % ukrajinského územia.

V Moskvou ovládaných častiach Ukrajiny sa začali referendá o pripojení k Rusku
Vojenské vozidlo prechádza okolo bilbordu s nápisom "S Ruskom navždy, 27. september" pred referendom o pripojení Luhanskej samozvanej republike na východe Ukrajiny k Rusku. Foto: TASR/AP

V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny v piatok (23. 9.) o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) začali referendá o pripojení k Rusku, uvádza agentúra AFP.

Západné krajiny už pri oznámení o konaní týchto pseudoreferend v utorok (20. 9.) oznámili, že ich výsledky neuznajú, považujú ich za krok Moskvy k anexii ďalšieho ukrajinského územia.

Hlasovať môžu až do utorka ľudia v Doneckej ľudovej republike (DNR) a Luhanskej ľudovej republike (LNR), samozvaných štátnych útvaroch, ktoré od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti.

Šéf DNR Denis Pušilin referendum označil za „vyvrcholenie našej spoločnej ťažkej cesty“. Podľa agentúry TASS poďakoval všetkým „za ich odvahu, nezničiteľnú statočnosť a vieru v našu veľkú vlasť“. „Hlas každého z vás potvrdí pravdu: Donbas je Rusko,“ dodal.

„Ako hlava republiky na základe výsledkov referenda požiadam ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zvážil otázku nášho pripojenia k Ruskej federácii v súlade s postupom stanoveným ruskými zákonmi,“ povedal v ruskej štátnej televízii šéf LNR Leonid Pasečnik. Putin už tento rok vo februári, krátko pred začiatkom invázie na Ukrajinu, DNR aj LNR uznal za nezávislé štáty.

Referendum sa koná tiež v častiach ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti okupovaných ruskou armádou. Proruské úrady v stredu (21. 9.) rozhodli o dočasnom pripojení niektorých častí Mykolajivskej oblasti k Chersonskej oblasti, čo umožnilo usporiadať referendum aj tam. Odovzdať svoj hlas môžu prísť aj obyvatelia spomínaných častí Ukrajiny, ktorí sú v Rusku.

Hlasovanie sa koná na 15 % ukrajinského územia

Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin odkázal obyvateľom Moskvou ovládaných území, aby „hlasovali slobodne a ničoho sa nebáli“. „Rozhodnite sa stať sa súčasťou Ruskej federácie, my vás podporíme,“ povedal. Podľa predsedníčky hornej komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkovej sa obyvatelia okupovaných oblastí rozhodujú medzi „životom a smrťou“.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne sleduje priebeh volieb, uviedla, že výsledky terajších hlasovaní nebudú z právneho hľadiska platné, pretože sú v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom a konajú sa v oblastiach, kde nie je bezpečné. Nezúčastňujú sa na nich nezávislí pozorovatelia.

Z centra Melitopolu v okupovanej časti Záporožskej oblasti bol v piatok ráno hlásený výbuch. Starosta mesta Ivan Fedorov, ktorý je lojálny voči Kyjevu, na telegrame uviedol, že „ľudia sa boja vychádzať z domu“.

„Takýto strach sa okupantom hodí – potrebujú, aby všetci ticho sedeli doma,“ uviedol. Portál Ukrajinska pravda napísal, že v Melitopole členovia volebných komisií obchádzajú domácnosti a vyzývajú hlasy.

V Doneckej oblasti sa terčom útoku stal železničný uzol v meste Jasynuvata. Podľa spravodajského kanála Nexta bol zasiahnutý vlak s ruskými tankmi T-62, ktorý tam práve dorazil.

Značná časť obyvateľov územia, na ktorých dňoch referendum začalo, pre vojnu utiekla, poznamenala agentúra Reuters. Hlasovanie sa koná na asi 15 percentách ukrajinského územia. Očakáva sa, že výsledky hlasovania budú v prospech pripojenia k Rusku.

Podľa vlády v Kyjeve chce Rusko výsledky referend využiť na to, aby doložilo údajnú podporu medzi ľuďmi na odtrhnutie týchto území od Ukrajiny, a využilo ich ako zámienku na anexiu. Podobne to urobilo v roku 2014 na Kryme. Medzinárodné spoločenstvo anexiu tohto ukrajinského polostrova neuznalo.

Ukrajinské úrady tiež poukazujú na to, že ak Rusko oblasti, kde sa referendum koná, vyhlási za súčasť svojho územia, môže ukrajinskú snahu ich oslobodiť označiť za útok na svoje územie. „Potom budú môcť bojovať bez akýchkoľvek obmedzení,“ povedal k tomu ukrajinský šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ruský prezident Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, armáda povolá do zbrane asi 300 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet