Na hlavný obsah

V Nemecku budú od októbra opäť platiť prísnejšie karanténne obmedzenia

Očakávajú zvyšovanie počtu koronavírusových infekcií.

V Nemecku budú od októbra opäť platiť prísnejšie karanténne obmedzenia
Na ilustračnej snímke koronavírus. Foto: RTVS

V Nemecku budú od októbra do Veľkej noci platiť pre očakávané vlny koronavírusu prísnejšie epidemické nariadenia vrátane častejšieho povinného nosenia rúšok či nevyhnutného testu pre návštevu nemocníc a opatrovateľských zariadení.

Novelu zákona o boji proti infekčným chorobám v piatok (16. 9.) podľa očakávania schválila Spolková rada, už pred týždňom tak urobili poslanci Spolkového snemu.

Novela tiež umožní regiónom nariadiť ochranu dýchacích ciest okrem iného vo verejných budovách, obchodoch či na hromadných vonkajších akciách.

Úpravu zákona navrhli ministri zdravotníctva a spravodlivosti Karl Lauterbach a Marco Buschmann. Lauterbach uviedol, že od októbra opäť očakáva postupné zvyšovanie počtu koronavírusových infekcií. No vďaka novele bude Nemecko dobre pripravené.

Vstup do reštaurácií aj bez rúška

Spolkové krajiny potom budú môcť samy rozhodnúť, či zavedú rúška vo verejne prístupných budovách vrátane obchodov. Do reštaurácií a kultúrnych zariadení bude možné vstúpiť aj bez rúška. A to ak sa človek preukáže testom.

Výnimku budú mať aj očkovaní. A to ak od poslednej dávky neuplynuli viac ako tri mesiace. Rúška sa vrátia aj do škôl, a to pre žiakov piatych a vyšších ročníkov. V školách a škôlkach však môžu byť nariadené testy, ako bolo bežné o uplynulej zimnej sezóne.

Ak sa epidemická situácia aj napriek týmto obmedzeniam vyhrotí, môžu nemecké regióny zaviesť nosenie rúšok aj na vybraných vonkajších podujatiach, kde nepôjde udržať rozstup aspoň 1,5 metra.

Platnosť nových nariadení je zákonom obmedzená na obdobie od 1. októbra do 7. apríla 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet