Na hlavný obsah

V noci dopadali na Charkov rakety, Rusi utrpeli na juhu ďalšie straty

Zelenskyj podporil ukončenie zjednodušeného vydávania víz Rusom.

V noci dopadali na Charkov rakety, Rusi utrpeli na juhu ďalšie straty
Charkov - ilustračná snímka. Foto: profimedia

Ruské rakety dopadali na Charkov na severovýchode Ukrajiny tiež v noci na stredu (7. 9.), Rusi utrpeli ďalšie straty na juhu krajiny, kde podľa ukrajinskej armády panuje „dynamická“ situácia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podporil ukončenie zjednodušeného vydávania víz Rusom, ako to v utorok (6. 9.) navrhla Európska komisia. Zdôraznil pritom, že Európa nemôže byť miestom, kde sa pohybujú ruskí vrahovia alebo ľudia, ktorí ich podporujú. Nepriamo v tej súvislosti pripomenul aj výbuch muničného skladu vo Vrbeticiach v roku 2014.

Kým v Charkovskej oblasti podľa pozorovateľov Ukrajinci začali protiofenzívu, samotné mesto Charkov pravidelne čelí ostreľovaniu z ruských pozícií. Starosta mesta Ihor Těrechov v stredu (7. 9.) skoro ráno na sociálnej sieti Telegram uviedol, že okolo 1.30 h miestneho času (0.30 h SELČ) ruské strely poničili infraštruktúru v Nemyšljanskom obvode.

Horelo tam niekoľko automobilov a priemyselná budova, ale informácie o prípadných obetiach alebo ranených neboli k dispozícii.

Kyjev prechádza do protiofenzívy

Južné operačné velenie ukrajinskej armády v noci na stredu (7. 9.) oznámilo, že situácia na juhu Ukrajiny je „napätá a dynamická“. V oblasti pritom Kyjev v posledných dňoch podľa dostupných informácií tiež prechádza do protiofenzívy.

Ukrajinská armáda tam podľa veliteľstva v utorok (6. 9.) zničila okrem iného päť ruských tankov a 12 húfnic a zabila 83 ruských vojakov. Ukrajinské sily údajne navyše zostrelili ruský Suchoj Su-25 a bezpilotné lietadlo Orlan-10. Informácie tohto typu však nemožno nezávisle overiť.

Podľa analytikov, ktorých oslovila katarská televízia Al-Džazíra, je na juhu Ukrajiny zjavná „vysoká úroveň spolupráce medzi ukrajinskou armádou a partizánmi“. Tí údajne ukrajinským silám okrem iného poskytujú informácie o ruských jednotkách a situácii na okupovaných územiach a ničia ruské zásobovacie trasy.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry ukrajinské úrady od spustenia plnohodnotnej invázie evidujú 47 025 možných zločinov spôsobených ruskými silami. Je medzi nimi aj 32 093 zločinov agresie a vojnových zločinov.

Zelenskyj hovoril o zodpovednosti ruských občanov

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pravidelnom nočnom príhovore privítal aktuálny návrh Európskej komisie sťažiť Rusom získavanie víz do krajín EÚ. Podľa Zelenského to „ukazuje občanom teroristického štátu, že nesú určitú morálnu zodpovednosť za agresiu svojho štátu proti Ukrajine a Európe“.

„Je absolútne neprijateľné, aby európske územie využívali na turistiku alebo nákupy tí, ktorí doma v Rusku nielen podporujú štiepenie a zosmiešňovanie Európy, ale pracujú na ňom,“ zdôraznil prezident.

Okrem morálnej stránky ide podľa neho tiež o elementárnu bezpečnosť. „Rusko opakovane posiela vrahov do Európy pod rúškom obyčajných turistov. Veží v Salisbury, nemeckých ulíc a skladov zbraní v Česku už videli dosť. Európa nie je miestom, kde by sa mali prechádzať vrahovia a ich priaznivci,“ vyhlásil Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet