Na hlavný obsah

V okupovaných častiach Ukrajiny sa skončilo hlasovanie o pripojení sa k Rusku

Čiastočné výsledky ukázali, že sa väčšina obyvateľov chce od Ukrajiny oddeliť.

V okupovaných častiach Ukrajiny sa skončilo hlasovanie o pripojení sa k Rusku
Muži držia ruskú vlajku z okna. Foto: TASR/AP

V Moskvou ovládaných a okupovaných častiach Ukrajiny sa skončili narýchlo zorganizované hlasovanie o pripojení sa k Rusku. Tamojšie okupačné úrady na základe čiastočných výsledkov uvádzajú, že sa výrazná väčšina obyvateľov hlasovala za odtrhnutie sa od Ukrajiny.

Západné krajiny a ukrajinská vláda hlasovanie ani jeho výsledok neuznávajú. Celú akciu vnímajú ako propagandu a nelegálny podvrh, ktorý má umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia.

Hlasovanie opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania nebudú z právneho hľadiska platné. Akcia je podľa nich v rozpore s ukrajinskými zákonmi a medzinárodným právom. Doplnili, že sa konala v nebezpečných oblastiach a nezúčastňujú sa jej nezávislí pozorovatelia.

Podobným spôsobom obsadili Krym

Rusko po usporiadaní podobného hlasovania anektovalo v roku 2014 ukrajinský Krym. Tentokrát obyvatelia hlasovali v častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti. Hlasovalo sa aj v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR) a Luhanskej ľudovej republike (LNR) na východe Ukrajiny. 

Podľa čiastočných výsledkov, o ktorých okupačné úrady tvrdia, že sa zakladajú na údajoch po sčítaní od 13 do 18 percent hlasov v jednotlivých oblastiach, za pripojenie sa k Rusku hlasovalo okolo 97 percent zapojených.

Ruská armáda ani po siedmich mesiacoch nedokázala obsadiť celé územie ukrajinskej Doneckej oblasti a na severovýchode sa k hraniciam Luhanskej oblasti blíži protiútok ukrajinských vojsk. 

Niektoré oblasti rozhodli o pripojení sa k Rusku

Proruskí predstavitelia v Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine v utorok (27. 9.) po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v referende rozhodli o pripojení oboch oblastí k Rusku. Rovnaké výsledky okupačné úrady potvrdili v Donecku. Zatiaľ však ide len o predbežné výsledky. Západné krajiny vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet