Na hlavný obsah

V Ostrave sa začala najväčšia bezpečnostná prehliadka v Európe

Na podujatí sa zúčastňujú jednotky z 19 krajín.

102. prieskumný prápor, 22. základňa vrtuľníkového letectva
Dni NATO – na snímke 102. prieskumný prápor, 22. základňa vrtuľníkového letectva.Foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Spoločný zoskok českých a poľských parašutistov otvoril dvojdňové Dni NATO v Ostrave a Dni českého letectva na letisku Mošnov v Ostrave na Novojičínsku.

Dni NATO sú najväčšou bezpečnostnou prehliadkou v Európe. Vstup na podujatie je bezplatný a zúčastňuje sa ho viac ako 200 000 ľudí. V minulom roku počet návštevníkov tiež ovplyvnili obmedzenia súvisiace s koronavírusom a pohyboval sa okolo 60 000.

„Sme radi, že po dvoch rokoch, keď návštevníci, žiaľ, buď vôbec nemali prístup v roku 2020 a minulý rok bol prvý a posledný so vstupenkami, ktoré regulovali počet návštevníkov pre covid, sme sa vrátili do režimu pre rok 2019. Veríme, že sa návštevníkom bude páčiť,“ povedal Zbyněk Pavlačík, predseda usporiadateľskej organizácie Jagello 2000.

Na podujatí sa zúčastňujú vojenské, bezpečnostné a záchranné jednotky z 19 krajín. Malo ich byť rekordných 22, ale niektoré jednotky svoju účasť zrušili.

„Nepočítali sme s tým, že v pondelok bude vo Veľkej Británii štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Ani s tým, že pre veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky nedorazí druhá akrobatická skupina, ktorú sme očakávali z Chorvátska,“ povedal Pavlačík. Uviedol, že britské letectvo zrušilo svoju účasť na všetkých podujatiach.

Niekoľko premiér, ale i derniéra

Na ploche sú desiatky lietadiel a ďalšej techniky, ale výstava láka najmä na dynamické ukážky, ktoré sa konajú vo vzduchu a na zemi. Po prvý raz v strednej a východnej Európe uvidia ľudia vo vzduchu švédske lietadlo JAS-39 Gripen E.

V Mošnove budú mať svoju leteckú premiéru aj stíhacie lietadlá piatej generácie F-35 Lightning II, pričom dva stroje predvedú holandské vzdušné sily. Naopak, derniéru budú mať pravdepodobne vrtuľníky Mi-24/35V českej armády, ktoré sa postupne začnú nahrádzať modernejšími strojmi.

„Teší nás, že po prvý raz pri predstavení lietadla C-390 českej verejnosti máme návštevu z Južnej Ameriky, konkrétne z Brazílie. Okrem toho máme po šiestich rokoch opäť veľmi úspešnú účasť z Jordánska. Ich ženskej protiteroristickej jednotky, ktorá bude mať spoločné vystúpenie so zásahovou jednotkou Moravskosliezskeho kraja,“ povedal Pavlačík.

Prvýkrát sa v Mošnove naraz nachádzajú dve najväčšie lietadlá amerického letectva, C-5M a C-17. Jednou z najatraktívnejších ukážok bude vystúpenie švajčiarskej akrobatickej skupiny Patrouille Suisse. Vo vzduchu diváci uvidia aj majstra Európy a Česka v akrobatickom lietaní Martina Šonku na cvičnom vrtuľovom letúne Z-142C AF.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet