Na hlavný obsah

V septembri 1972 Čína a Japonsko normalizovali svoje diplomatické vzťahy

Skončil sa tak ich vojnový stav.

Na fotkách japonský premiér Kakuei Tanaka a jeho čínsky náprotivok Čou En-laj.
Ilustračná snímka – japonský premiér Kakuei Tanaka a jeho čínsky náprotivok Čou En-laj.Foto: ČTK/koláž RTVS

Tridsaťpäť rokov trval vojnový stav medzi Čínou a Japonskom. Normalizáciu priniesli až diplomatické aktivity začiatkom 70. rokov minulého storočia. V rámci nich japonský premiér Kakuei Tanaka a jeho čínsky náprotivok Čou En-laj vydali spoločné vládne vyhlásenie o nadviazaní bilaterálnych diplomatických stykov.

Stalo sa tak 29. septembra 1972 v Pekingu a v ten istý deň Tokio vypovedalo zmluvu. Na základe nej uznávalo za legitímneho zástupcu Číny taiwanské vedenie. Od tejto udalosti uplynulo vo štvrtok (29. 9.) 50 rokov.

Druhá čínsko-japonská vojna vypukla 7. júla 1937 a za osem rokov trvania si vyžiadala vyše 11 miliónov ľudských životov. V septembri 1945 sa japonské oddiely vzdali Čankajškovým nacionalistom a sovietskej Červenej armáde.

Mier s Taiwanom

Bezprostredne po skončení vojny však k podpísaniu mierovej dohody medzi Japonskom a Čínou nedošlo. Japonsko ale v apríli 1952 podpísalo mier s Taiwanom, kde vznikla Čínska republika (Taiwan). Zrieklo sa tak ostrova, ktorý bol od roku 1895 súčasťou Japonského cisárstva.

Situácia sa postupne normalizovala, prispela k nej tiež návšteva amerického prezidenta Richarda Nixona v Pekingu vo februári 1972, počas ktorej podpísali takzvané šanghajské komuniké uznávajúce existenciu len jednej Číny a Taiwan ako jej súčasť, a vrátenie ostrova Okinawa, ktorý v roku 1945 dobyli americké vojská, späť do japonských rúk.

Spoločné komuniké vlád Japonska a Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) podpísali 29. septembra 1972. Vtedajší predseda tokijskej vlády Kakuei Tanaka pricestoval do Pekingu a zišiel sa s premiérom Čou En-lajom aj s najvyšším straníckym činiteľom Mao Ce-tungom.

Komuniké normalizovalo diplomatické vzťahy medzi Japonskom a ČĽR, čo viedlo k prerušeniu oficiálnych vzťahov medzi Japonskom a Čínskou republikou na Taiwane. Dokument mal deväť článkov spoločného vyhlásenia, okrem iného vyjadrenie želania uzavrieť mierovú zmluvu a japonské uznanie Taiwanu ako súčasti ČĽR.

Čína sa okrem iného vzdala nárokov na vojnové reparácie z druhej svetovej vojny. Obe krajiny uzavreli aj ďalšie dohody, napríklad v oblastiach obchodu, rybolovu, letectva a plavby. Aj napriek nadviazaniu diplomatických stykov však medzi oboma krajinami pretrváva mnoho sporov dodnes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet